Groep 1-2b

Groep 1-2b

Leerkracht: Karin Hermanns

Dinsdagmiddag 20 juni
kwamen Mathen, Ammaar, Bryson, Bo, Mees en Sander van groep 7 spelletjes met de kleuters spelen. De kinderen hadden leuke gezelschapsspelletjes meegenomen en er werd gezellig gespeeld! Klik hier voor de foto's.

We werken over het thema post.

Maandag 19 juni

De kinderen mogen spullen meenemen die met het thema te maken hebben;(gebruikte) postzegels, enveloppen, kaarten, briefpapier, een posttas, een brievenbus, etc.
De kinderen mogen deze week ook een envelop met postzegel en adres voor wie de kaart is meenemen. Ze gaan dan een kaart/brief maken die we gaan versturen.

Woensdag 24 mei
was de slotdag van cirkelkinderen voor Ninos de Guatemala: Een daverend succes! De kinderen waren laaiend enthousiast over alle workshops maar vooral op de foto met Pikatuh en het schminken was favoriet. Ons groepswerk is bij Farah en Marieam terechtgekomen en het pannenkoeken eten met juffen gaat Desley doen! Er zijn nog enkele werkjes van de kinderen in de klas voor een euro voor het goede doel.

Maandag 29 mei werden de kleuters getrakteerd op een perenijsje omdat het zo warm was. Smullen!

Vrijdag 19 mei kwam Giovanna, de tante van Nahuel (uit de klas van juf Tisja) vertellen over Guatemala. Ze vertelde over de taal in Guatemala, Spaans en nog 23 andere talen, over de vulkaan die je ziet vanuit haar huis, over de kleding, de scholen en nog veel meer.Tranen van ontroering sprongen in haar ogen toen de kinderen het lied begonnen te zingen dat we bij de sponsorloop zongen! Dankzij juf Silvia, de overblijf-juf die ook uit Guatemala komt, hebben we veel spullen van het land in de klas. Ook Desley had van zijn tante een doek en een soort bord uit een tempel. Toen Giovanna wegging zeiden we : "Gracias"en "Mantiosh"( Dank je wel) Klik hier voor de foto's.

Wat ben ik trots op mijn kleuters! Woensdag 10 mei renden/liepen we rondjes om de school voor de kinderen in Guatemala. Iedereen deed z'n best. Onze klas heeft héél veel geld bij elkaar gelopen. In de klas kregen de kinderen een lekker plakje cake en limonade. Ouders die hielpen (binnen en buiten): Bedankt!

Dinsdagmiddag 9 mei reden we met 10 auto's naar kinderboerderij Elsenhove: Samir (Lina), Marieke (Kim), Marieke (Jasmijn), Monica (Rosa), Danyn (Jordan en Shawn), Zif (Noa), Liron (Romi), Tessa (Tom), Xanthos en Urszula (Sophia), en Mikki (Dylan) bedankt! Van tevoren hadden de kinderen het verhaal van Bas de Gans gehoord. Op de boerderij zochten ze de houten ganzen, deden de opdrachten, aaiden de dieren en de laatste 15 minuten mochten ze spelen in de speeltuin. Wat een heerlijke, zonnige, leuke, leerzame middag! Super leuk om de jonge dieren ook te zien en aaien!

Donderdag 4 mei begon met een prachtig kippenvel moment...
Er kwam vanuit de kinderen dat het dodenherdenking was. Ik vertelde dat je dan dacht aan alle mensen die overleden waren, niet alleen aan de slachtoffers van de oorlog. Omdat de herdenking om 20.00 uur was en de meeste kinderen dan misschien al sliepen zei ik dat wij het op dat moment gingen doen.
Echt kippenvel.....2 prachtige minuten waarbij de kinderen heel serieus en zelfs iemand met haar handen op haar voorhoofd heel stil zaten. Ik vertelde hoe trots ik op ze was, voor volwassenen moeilijk en zij deden het gewoon! 
Om 10.00 uur hadden we een voorstelling van Mad Science, gewonnen door groep 7 van meester Wouter en juf Silvia. Marjorie deed allerlei trucjes, het leek wel goochelen! Ze blies een ei in een fles met smalle hals, maakte rook die ze op en om Jordan blies, deed bellen op Jaimy's hoofd , gooide poeder in het vuur en dat vuur kreeg allerlei kleuren, ze verbrandde een papiertje dat helemaal verdween en Rosa koos een kaart, die werd verscheurd en verbrand en na een toverspreuk was hij weer heel! De meeste proefjes werden uitgelegd. Het was super leuk!!! Klik hier voor de foto's.

Een verzoekje: Steeds meer kinderen nemen speelgoed van huis mee. Met speelgoeddag prima maar de andere dagen  is het niet de bedoeling. 

Vrijdag 21 april
begon met de verjaardag van Britt. Daarna kort naar buiten en om half 10 gingen we naar de speelzaal waar Sietske (mama van Desley) ging vertellen over haar beroep als fysiotherapeute. We leerden over hoeveel botten we hebben, gewrichten, spieren en nog veel meer. De kinderen  masseerden elkaars hand en deden oefeningen. Het was erg leuk!
Daarna deed groep 6-7 de dans van de koningsspelen voor ons en we mochten ook meedoen.

Donderdag 13 april kwamen de kleuters in pyjama/duster naar school. Iedereen had prachtige paasontbijtdozen voor een ander gemaakt. Er werd gesmuld van al het lekkers. We zongen gezellig paasliedjes en toen kwam de paashaas. Hij was een beetje verdrietig want hij was zijn paaseitjes kwijt. De kinderen zochten op de patio naar zijn eitjes en als beloning kregen ze een klein chocolade paashaasje. Het was ook nog speelgoeddag dus dubbel feest!

Dinsdag 11 april kregen we een (hardloop)training van Josine (moeder van Daniel uit groep 1-2 d). Dit als voorbereiding op de sponsorloop op 10 mei. De kinderen deden enthousiast mee!Vrijdag 7 april liepen we onder begeleiding van veel ouders de Palmpaasoptocht. We zongen onderweg de liedjes en op het schoolplein stonden de mensen aan wie ze de stok gaven. Wie er niet was krijgt hem alsnog. We genoten van het heerlijke weer en van de mensen die onze stokken en liedjes bewonderden. De (kale) stokken kunnen na de Pasen weer ingeleverd worden zodat we volgend jaar weer mensen kunnen verblijden met onze Palmpaasstokken.

Donderdagochtend 6 april gingen de kleuters leren samenwerken. Een kind van groep 1 koos een kind van groep 2 of omgekeerd. Met z'n tweeën maakten ze 2 slingertjes voor de Palmpaasstok. 's Middags kwam er een groepje kinderen van groep 8 die hielpen met de haan, de eitjes en de slinger op de Palmpaasstok te doen.

De 1 aprilgrap was zeer geslaagd! Bijna alle kinderen hebben omgekeerd in bed gelegen.....

Hamid, Sam, Dante, Noah, Raisa en Giorgia kwamen dinsdagmiddag 4 april gezelschapsspelletjes spelen met de kleuters. Gezellig en leerzaam! Soms moet je dus ook een spelletje spelen dat je niet zo leuk vindt maar door een medespeler wordt gekozen en dat werd prima gedaan! Klik hier voor de foto's.

Dinsdag 28 maart kwam meester André Vulperhorst van de muziekschool om ons een fantastische voorstelling te laten zien en horen! Het ging over Tom die op weg is naar tuba-les maar die altijd te laat komt. Hij ziet onderweg altijd van alles en speelt graag op zijn tuba. Meester André speelde ook op de tuba. De kinderen leerden ook het liedje van Tuba Tom.

Woensdag 22 maart was een bijzondere dag: Alle leerkrachten van de school vierden hun verjaardag. Jordan was ook nog echt jarig!
Meester Fred bleek vermist te zijn. Er kwam een politiebusje met daarin een agent en een man die eruit zag als een boef, hij had een nacht gevangen gezeten en zei dat hij meester Fred was. Dat bleek te kloppen. De handboeien gingen af en binnen deed meester Fred snel weer zijn gewone kleren aan.
Ik moet zeggen dat ik beduusd en ontroerd ben door de mooie tekeningen, een schattig piepklein papieren hartje, kaarten, chocola, doucheschuim, luchtje, hand-en bodylotion, een kaars, thee, een mobiel met hartjes en fotootjes van de kinderen, versierd door alle kinderen, maskers,een tube met voetmasker, een zelfgemaakte bloem, briefjes, paaseitjes,tegoedbonnen van de Bijenkorf, Douglas en Rituals, een knutselboek, een armband/ketting, een musicalbon, een mandje met bolletjes, een treinenset voor de kinderen in de klas en een bak om het in te doen. Ik ben er verlegen van en ook heel erg blij met al die mooie, lieve cadeaus!
De kinderen kregen ontbijtkoek en limonade en in het restaurant konden ze een spies maken van appel, banaan, druif, tomaat, een spekkie, en een poffertje. Iedereen mocht vrij door de school lopen.
De kinderen konden zich laten schminken, sjoelen, ballen rollen in poortjes, estafette doen, stoelendans, Bingo, kleuren en nog veel meer. Aan het eind was er nog disco.

Lieve ouders en prachtige kinderen met stralende gezichten: Bedankt voor de super gezellige ochtend en de vele cadeaus! 

Woensdag 15 maart kwam Sietske (mama van Desley) met de kinderen bonen in een plastic hoesje doen met natte watten. Nu maar afwachten wat er gaat gebeuren.
Vandaag was ook Marion (mama van Bastian) er om te computeren met de kinderen.
We zijn volop bezig over het voorjaar "groeien en bloeien" en binnenkort starten we met het thema Pasen.

Donderdag 16 februari was de Cirkeldag. We hadden een boek gelezen over Jamela's jurk en een liedje geleerd. Hans leerde de kinderen muziek erbij te maken (de jongens) en te dansen (de meisjes). Het was een hele gezellige dag!

Vrijdag 10 februari hadden we weer een Cirkelshow! "Spannend hoor!" zei Kay. Iedereen deed mee en er werden alleen maar liedjes gezongen. Ook een Engels lied over je naam en dat je een liedje zingt. Verder over linten en over sneeuwpoppen. we zongen ook nog even spontaan over  Mannetje Nies en over de dokter die die zei dat je A moet zeggen.

Even een "zakelijke" mededeling: Het valt me op dat er veel kinderen met grote regelmaat te laat komen. Ik hoop dat iedereen op tijd kan komen....het is erg storend als we steeds open moeten doen en als we al begonnen zijn in de kring...voor de kinderen zelf is het ook niet leuk als ze later binnenkomen. Een keertje te laat kan altijd gebeuren natuurlijk!

Donderdag 9 februari kwam Sietske (mama van Desley) om operatiemutsjes, mondkapjes, handschoenen en spuitjes uit te delen. Iedereen deed het enthousiast op en aan. We hadden een klas vol dokters en zusters. De kinderen leerden waarvoor het was en hoe alles heet.

Vrijdag 3 februari
Deze week hadden we in het kader van de nationale Voorleesdagen weer elke dag een voorleesouder in de klas: Elske (mama van Marnick) las "Drakentaart" voor, Monique (mama van Rosa) las "Kikker is verliefd" voor, Zarai (mama van Jaimy) las "Diederik kwaak" voor, Valery (mama van Jelyzah) las "Beestenfeest" voor en Susan (mama van Nick) las "André het astronautje" voor.
We zijn druk bezig met het thema gezondheid. Sietske en Marieke (de klassenouders) hebben een prachtige ziekenhuishoek gemaakt, spullen meegenomen en een skelet van wc-rollen gemaakt.

Vrijdag 27 januari
Deze week kwamen Delphine (moeder van Anais), Sietske (moeder van Desley) en oma Anja (oma van Jaimy) voorlezen. "Tim op de tegels" over een jongetje dat van zijn vader op de tegels moet blijven en zo heel ver weg gaat, "Niet doen" over een meisje dat haar vinger niet uit haar neus krijgt en ""kleine kangoeroe" over een kleine kangoeroe die niet uit zijn  moeders buidel wil.De kinderen vonden alle 3 de boekjes geweldig!!Leuk dat de moeders en oma kwamen voorlezen!

Donderdagmiddag 26 januari kwamen Isa, Sander, Sabina, Mees en Kadijah van groep 7 spelletjes doen. Op je beurt wachten, wanneer ben je aan de beurt, tellen, kleuren, begrippen, etc. Kortom: Een leuke leerzame middag!

Donderdag 21 december hadden we weer een prachtige kinderkerstviering. Ditmaal in de Urbanuskerk in Bovenkerk. Er werd een kerstspel gespeeld, wensen over Kerst verteld, gezongen, gespeeld door de blazersklas en het orkest en met alle kinderen en het team zongen we "Het is weer Kerst".
's Avonds allemaal in prachtige kleren (en sommige meisjes met echte make-up  [????] ) samen dineren. Er waren heerlijke dingen gemaakt en voor iedereen was er wat. Ik las het kerstverhaal voor, we zongen "Kerstboombelletje" en deden het spelletje erbij, we zongen wat liedjes en op de soesjestoren hadden we 2x een ijsfontein! Het was ontzettend sfeervol en gezellig! Prachtig de lichtjes boven de tafels! Oma Linda, Sietske en Marieke bedankt! Ook de versier- en opruimouders nogmaals bedankt! Klik hier voor de foto's.
Fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2017!

Maandagmiddag hadden we weer een voorleescircuit. De kinderen hadden zelf een kerstboek uitgekozen en er werd in alle klassen op het hoofdgebouw door de leerkracht voorgelezen. Wederom een groot succes!

Maandag 5 december kwam gelukkig de echte Sinterklaas, zijn neef Sinterdirk kwam wel mee. Heel gezellig dat Sint en de Pieten ook in de klas kwamen en met de kinderen een praatje maakten. Na even zoeken vonden we 2 zakken met cadeautjes en een klassencadeau! Met een spel werden de pakjes gepakt en gezamenlijk uitgepakt. We kregen strooigoed en 's middags deden we de limonade want 's morgens was er fruit en drinken. De kinderen hebben heerlijk gespeeld met het speelgoed!

Vrijdag 2 december hebben we champignonsoep gemaakt. Iedereen mocht helpen. Er werden champignons gesneden o.l.v. de juf, champignons werden geborsteld, water werd vermengd met pakjes soep, bouillonblokjes werden toegevoegd, ede champignons werden in de pan gedaan en er werd geroerd. Annemarie (mama van Robin) en Ratasha (mama van Farah) hebben geholpen. Iedereen smulde van de soep en Sophia zei: "Champignonsoep is het allerlekkerste wat ik ooit heb gegeten!!

Woensdagochtend 23 november was een bijzondere ochtend:
Juf Bettie kwam in de klas. Ze las gezellig voor. Plotseling, toen we "Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht" zongen kwam er een blauwe piet binnen met Sinterdirk! Er werd gestrooid en het was heel gezellig.
Toen kwamen Sietske (mama van Desley), Raheela (mama van Ifra), Monique (mama van Rosa) en Natalia (mama van Thiago). Zij hielpen met het circuit: Pepernoten maken, Een paardenhoofd instempelen, een strook van een muts versieren, een tekening maken op het pepernotenrecept en zakjes vouwen en versieren voor om de pepernoten in te doen. Bij één groep mochten de kinderen kiezen. Bedankt ouders en juf Bettie! Ook de bakouders/oma bedankt: Linda, Marieke, Danyn en Dave, Monica en Ursula!

Vrijdag 18 november hadden we Cirkelacademie.
Josine (moeder van Daniel van groep 1/2 D) kwam vertellen over sport en beweging. We leerden waarom bewegen zo gezond is: Je krijgt er spieren van, je wordt niet dik, je blijft soepel kortom het is gezond. Er werd bewogen en vooraf voelden we dat ons hart niet zo snel klopte maar na het bewegen wel. Ook kwam water drinken en fruit eten aan de orde door de kinderen zelf! Ook kwamen we daarna weer tot rust.

Maandag 14 november mochten de kinderen hun gymschoen zetten.
Dinsdag waren de schoentjes gevuld maar er was nog meer gebeurd....Er lag paardenpoep van Americo, de juf had een nepdrol in haar schoen (omdat ze een papieren wortel in haar schoen had gedaan), de stoelen hingen en stonden overal, zelfs op het toilet, de pieten hadden gespeeld en niet opgeruimd, er was een leuke Sinthoek gemaakt en een grote en een kleine boot op de gang, er was Sintmemory neergezet en stempelkaarten en er lag een brief!
Americo stond ook op het raam: Een kunstwerk!

Veel dank Edwin, Kirsten, Urszula, Sietske, Lena, Marieke, Karlijn, Delphine en Elske! Wat een teamwork!!

Woensdag 9 november hadden we de Engelse dag.
We praatten veel Engels, lazen "Rupsje Nooitgenoeg" in het Engels, dansten met juf Marlous op het Engelse lied "Hockey Pockey" en de papa van Imogen speelde op zijn gitaar en zong daar 2 Engelse liedjes bij over Itsy Witsy de spin en over de vis die in de pink beet. Ook vertelde hij over de Engelse uitspraak met de tong tussen de tanden. Raheela (mama van Ifra) en Marion (mama van Bastian) deden samen met de kinderen bolletjes in de bloembakken op de patio. Marieke (mama van Kim) en Sietske (mama van Desley) (beiden klassenouders0 ruimden alle herfstspullen weer op. Marc (papa van Britt) kwam met de kinderen computeren. een drukke maar gezellige ochtend.

Dinsdagmiddag 8 november kwamen Tifanya, Alida, Hamid, Fee, Mounssif en Giorgia van groep 8 spelletjes doen met de kleuters. Er waren heel veel spelletjes meegenomen dus was er veel keus! Op je beurt wachten en samen spelen en delen is soms wel moeilijk. Groep 8....super geholpen!!! Klik hier voor de foto's.

Maandag 7 november kwam juf Reina van de muziekschool een muzieklesje doen. De kinderen moesten ritmes naklappen/nadoen en er werd een verhaaltje vertelt waarbij de kinderen met een instrument het verhaal ondersteunden.Ook startten we met Jump in. Er kwamen 2 kinderen uit groep 6 vertellen over de hoeveelheid suiker in pakjes drinken, over dat water drinken gezonder is en dat genoeg slapen ook heel belangrijk is. We verzamelen deze week alle lege drinkpakjes en vrijdag wordt er gekeken hoeveel suikerklontjes dat is van de hele school.

Donderdagmiddag 13 oktober deden we een voorleescircuit in de verschillende klassen. De kinderen hadden van tevoren een boek uitgekozen en dat werd voorgelezen door één van de leerkrachten. In elke klas zaten kinderen van de groepen 1 t/m 4 door elkaar. Het was ontzettend leuk!

Maandagmiddag 10 oktober ging opeens het brandalarm! De brandoefening, dus snel in de brandrij en allemaal naar buiten. De kinderen luisterden en reageerden goed en snel! Iedereen kwam snel en veilig buiten.

Vrijdag 7 oktober hadden we onze eerste Cirkelshow! Er was veel publiek. Het liedje "Mannetje op de maan", "In Holland staat een huis". "Knock, knock, knock" en het versje van de vingers werden gezongen en opgezegd. Iedereen stond op het podium. Ook de groepen van juf Denise en juf Shona traden op. Klik hier voor de foto's.

Woensdag 5 oktober keken we in de speelzaal naar een voorstelling van groep 7 van meester Wouter over milieuhelden. Hoezeer de voorstelling aansprak bleek meteen: We gingen daarna buitenspelen en er werd afval dat op het schoolplein lag in de prullenbak gedaan. Klik hier voor de foto's.

Maandag 3 oktober hebben de klassenouders, Sietske (moeder van Desley) en Marieke (moeder van Kim) een prachtige herfsthoek voor de kinderen gemaakt en een herfsttafel. Er wordt heel leuk in de hoek gespeeld! Wat een feest weer!

Donderdag 29 september kwamen Ammaar, Sander, Quinten, Thomas, Isa en Kadijah van groep 7 gezelschapsspelletjes met de kleuters doen. Op je beurt letten, eerlijk spelen, tegen je verlies kunnen, tellen, kleuren, spelregels en bovenal het plezier in het samen spelen!

Dinsdagmiddag 27 september was er opa- en omamiddag.
Wat kwamen er veel opa's en oma's! Ook oma spekkie was er weer ;-)We begonnen in de kring met liedjes en versjes. Daarna las de opa van Marnick voor. We gingen daarna naar buiten. Opa's en oma's speelden mee. Daarna in de rij naar binnen en binnen kiezen. Opa's en oma's speelden weer mee. Verder hebben we de Kanjerregels verteld aan de opa's en oma's, er werd geteld, de letters herhaald die we geleerd hebben en nog veel meer! Ook hebben we met z'n allen gezongen voor Jaimy en Livia die vandaag 4 zijn geworden. Het was een hele gezellige middag!

Dinsdagmiddag 13 september hadden we waterfeest. De tuinslang vulde emmers met water en een vulkaan spoot de kinderen en juffen! Ook hadden we emmertjes en hadden kinderen waterpistolen bij zich. Op het strand werd lekker in de zon gelegen!

Woensdag 7 september: Kanjerochtend! 
Iedereen kwam gekleed in het wit met een rood, geel of zwart accent. In de kring kwamen de pestvogel, het aapje, het konijntje en de Kanjertijger. We bespraken van iedereen een goede eigenschap, die komen op een witte pet te staan. We deden een circuit: Teken jezelf met wasco, spelen in de poppenhoek, het spel Pas-Aa-Clown, samen een dorp of stad bouwen met de trein en de kleurplaat op de Kanjerdiploma kleuren. Ook met buitenspelen werd er extra goed gedacht aan de Kanjerregels.

Maandag 29 augustus de eerste schooldag na de vakantie. Wat heerlijk om alle kinderen weer enthousiast binnen te zien komen! Een dag waarin weer veel regeltjes verteld zijn, samen gezongen en bewogen, kleuren en vormen herhaald, tellen. De kleuren in het Engels herhaald en voor sommige kinderen nieuw. Natuurlijk mochten alle kinderen ook vertellen over de vakantie! Voorgelezen uit "Voor het eerst naar school". Gespeeld met ontwikkelingsmateriaal, gekozen van het bord. Een dag met veel activiteiten....weer fijn om op school te zijn!!