Groep 1-2e

Groep 1-2e

Leerkracht: Tisja Haak

Donderdag 1 juni
gingen we 's middags naar Elsenhove. Daar aangekomen kregen we een korte introductie en daarna konden de groepjes aan de slag met de opdrachten. Ze kwamen langs de geitjes, konijnen, parelhoenders en nog veel meer dieren. De kinderen hebben genoten! Klik hier voor de foto's.
Alle begeleiders: bedankt voor het rijden en begeleiden van de groepjes!

Woensdag 24 mei was een feestdag! Omdat het zonnetje al de hele week scheen en de temperatuur hoog genoeg was, zijn we samen met de klas van juf Denise gezellig gaan picknicken.
's Middags was het slot van Cirkelkinderen voor Niños de Guatemala. Vanaf 4 uur waren er allerlei activiteiten te doen: knutselen, schminken, dansen, op de foto en nog veel meer. Vanaf half 7 was de veiling waar allerlei leuke spullen en diensten van leerkrachten werden geveild. De eindstand is €22.678,50!

Vrijdag 19 mei kwam Giovanna, de tante van Nahuel, in de klas vertellen over Guatemala waar zij vandaan komt. Ze begon met de vraag wat de kinderen al wisten over Guatemala, door de presentatie van Niños de Guatemala wisten de kinderen al best veel. Daarna vertelde ze over de vlag van Guatemala, de vulkanen, de kleding, het regenwoud en de dieren die daar leven. De kinderen stelden ondertussen interessante vragen waar Giovanna goed antwoord op kon geven. Na afloop kregen de kinderen twee kleurplaten, één met de vlag van Guatemala en één met dieren die daar leven. 

Woensdag 10 mei was het zover: de sponsorloop. De kinderen hadden er veel zin in! Eerst opwarmen op het schoolplein met de warming-up, het sponsorlooplied zingen en daarna mochten we naar de start. Er werd afgeteld en daarna mochten we beginnen met rennen. Iedereen ging goed van start. Veel kinderen hebben zelfs 10 rondjes gelopen, heel knap! Iedereen heeft goed zijn best gedaan en na afloop was er voor elk kind een bekertje limonade en een plakje cake.
Chantal, Amanda, Loes, Betül en Rochelle bedankt voor de hulp! 

Donderdag 4 mei gingen we na het fruit eten naar de speelzaal voor de Mac Science-show. Er stond een tafel klaar en een mevrouw was een proefje aan het doen. Toen iedereen zat, begon de mevrouw met het uitleggen van het verschil tussen een goocheltruc en een experiment. Daarna liet ze een aantal experimenten zien: een ei in een fles stoppen, kinderen in de stoom zetten, een stukje papier laten opbranden, stoffen laten roken, vuur van kleur veranderen. De kinderen hebben hun ogen uitgekeken! 

Sinds woensdag 3 mei hebben we iets nieuws in de klas: een Blue-Bot! Deze Blue-Bot kun je programeren en routes laten lopen, bijvoorbeeld over de mat die erbij hoort. Niet alleen het programmeren van de Blue-Bot is een uitdaging voor de kinderen, we kunnen hier bijvoorbeeld ook de letters, cijfers of andere zaken aan koppelen om hier op een speelse en leerzame manier mee bezig te zijn. 

Vrijdag 21 april was de tweede Cirkelacademie van dit schooljaar. In de speelzaal heeft de moeder van Desley uit 1/2b verteld over haar werk als fysiotherapeute. Ze vertelde wat ze doet en had ook wat spullen meegenomen om te laten zien, bijvoorbeeld hoe de botten in je voet eruit zien. 

18 april was een drukke  dag. Om 9 uur kregen we een hardlooptraining van Josine om ons voor te bereiden op de sponsorloop van 10 mei. De kinderen hebben geleerd dat ze rustig moeten starten en dan steeds harder kunnen lopen. Ook weten ze nu dat ze na het hardlopen goed moeten stretchen. Om half 12 kregen we een presentatie over Niños de Guatemala, het goede doel waar we geld voor gaan inzamelen. We hebben gezien hoe een school er daar uitziet en wat deze kinderen allemaal niet hebben terwijl wij dat op school wel hebben (computers, digibord, etc.). De kinderen mochten ook vragen stellen. Aan het eind van de dag kreeg iedereen een sponsorkaart om zoveel mogelijk sponsors te verzamelen voor 10 mei. 

13 april ontbeten we samen in de klas. Alle kinderen hadden een doos versierd en een ontbijtje voor een ander kind meegenomen. Nadat we alle paasdozen hadden bekeken konden de kinderen lekker smullen. Later op de ochtend kan de paashaas langs in de klas. Hij was eieren kwijtgeraakt op de patio en vroeg de kinderen hem te helpen zoeken. Gelukkig konden de kinderen hem goed helpen en waren de eieren snel weer terecht. 

Dinsdag 4 april kwam groep 8 helpen bij de spelletjesmiddag. We maakten groepjes in de klas en vijf kinderen uit groep 8 kwamen de spelletjes begeleiden. Er waren weer leuke, leerzame en grappige spelletjes meegenomen. De kinderen hebben een gezellige middag gehad.

Donderdag 30 maart kwam meester André met zijn tuba naar school om de voorstelling Tuba Tom te spelen. Het verhaal ging over Tom, die op zijn weg naar de muziekschool werd afgeleid. Onderweg kwam hij allemaal dieren tegen die hem uiteindelijk hielpen om bij de muziekschool aan te komen. De kinderen hebben ademloos naar het verhaal geluisterd en enthousiast meegeklapt op de muziek. Aan het einde van de voorstelling leerden de kinderen nog een lied en mochten ze in een optocht door de speelzaal lopen. Nadat iedereen even mocht kijken of er nog muzieknoten in de tuba zaten, gingen we weer terug naar de klas. 

Woensdag 22 maart vierden we de verjaardagen van alle juffen en meesters. De ochtend begon helaas met een vervelend bericht. Meester Fred was vermist. Met z'n allen gingen we naar het schoolplein en hebben we meester Fred geroepen. Toen kwam er opeens een politiebusje aan met zwaailichten en sirenes. Een agent vertelde dat ze iemand hadden gevonden die zei dat hij meester Fred is en vroeg of wij dat konden bevestigen. Daar kwam meester Fred in een boevenpak en met handboeien om uit het busje. Hij was cadeautjes gaan kopen in zijn verkleedkleren en was opgepakt door de politie. Gelukkig kon het feest daarna beginnen. Eerst in de klas en daarna mochten de kinderen door het gebouw lopen, in elke klas was iets leuks te doen. We sloten het feest af met een disco in de aula. 

Esther, Frida, Amanda, Loes en Kaltoum bedeankt voor de hulp tijdens het feest en alle ouders en kinderen bedankt voor het cadeau en de bloemen! 
Klik hier voor de foto's.

Maandag 6 maart kregen we een bewegingsles van Margreet van de muziekschool. Het ging over de seizoenen. Nadat de seizoenen besproken waren dansten we onder de regen, waren we groeiende bloemen en bomen met bladeren. Als afsluiting mochten de kinderen om de beurt een dansbewegingen laten zien die door de rest werd nagedaan. 

Donderdag 16 februari was het Cirkel dag! De apotheek en het ziekenhuis waren grotendeels opgeruimd want vandaag stond in het teken van Afrika. We hebben in de klas een mooie ketting geregen en geverfd en we kregen een leuke dansworkshop. De kinderen leerden in korte tijd een dansje aan, 's middags werd het nog een keer herhaald waarna de uitvoering in de Meent was. Het was best spannend, dansen voor zoveel publiek, maar de kinderen hebben het heel goed gedaan! 

Vrijdag 10 februari was de tweede Cirkelshow. Van tevoren hadden we goed geoefend en wat stonden de kinderen goed te zingen in het Engels en rappen op de grieprap. Ook het versje over Raai de kraai werd mooi voorgedragen uit het hoofd. Na ons optreden hebben we gekeken naar de groepen 1/2c en 1/2d die ook leuke liedjes lieten horen en zelfs kunstjes lieten zien. 

Donderdag 26 januari was een gezellige dag! 
's Ochtends kwam Priscilla, de oma van Quin, gezellig voorlezen in het kader van de Nationale voorleesdagen. En wat een mazzel hadden we: ze had niet één maar wel twee leuke boeken bij zich. Bedankt Priscilla! De komende dagen komen nog meer (groot)ouders gezellig voorlezen. Tijdens het werken hebben we op de Ipads geleerd hoe je een qr-code kunt scannen. Achter deze qr-codes zaten leuke digitale prentenboeken. 
's Middags kwam groep 7 helpen bij de spelletjesmiddag. Er waren veel leuke, leerzame en ook gekke spellen meegenomen. De kinderen hebben de spelletjes onder leiding van Rozalia, Vera, Bas, Quinten en Justin gespeeld. Het was erg gezellig en leerzaam. 

Vrijdag 20 januari
We zijn 2017 goed begonnen en hebben de afgelopen twee weken hard gewerkt aan het thema winter. Ook hebben we nu ipads in de klas. We zijn begonnen met het kijken en luisteren naar digitale prentenboeken, binnenkort gaan we aan de slag met educatieve spelletjes. Daarnaast zijn er nieuwe materialen aangeschaft voor de kleutergroepen. We hebben wat nieuwe spelletjes en grote puzzels met meer stukjes in de klas. 

Woensdag 21 december was de kerstviering. Om half 11 vertrokken we naar de kerk. In de kerk hebben de kinderen prachtig gezongen en goed geluisterd en gekeken naar de andere groepen!
's Avonds mochten de kinderen met hun hapjes op school komen. Wat was iedereen mooi aangekleed! In de klas hebben we gezellig met elkaar gegeten, kunstjes gedaan, geluisterd naar het kerstverhaal en zelf de kerstman kwam nog even langs. Aan het einde staken we het vuurwerk op de danoontjes aan en konden we beginnen aan de toetjes. Toen was het helaas alweer tijd om op te ruimen en naar huis te gaan.

Ik wil iedereen gezellige feestdagen en een fijne jaarwisseling wensen! Geniet van de vakantie en tot 2017

Woensdag 30 november hebben we in de klas pepernoten gebakken. De moeders van Noa, Joni en Tobias kwamen helpen.
Voordat we konden beginnen moesten natuurlijk de handen gewassen worden. Daarna begonnen de kinderen met kneden, dat was nog best een karwei. Gelukkig konden de moeders daar ook een handje bij helpen. Iedereen kreeg een bal met deeg om pepernoten van de rollen. Toen de pepernoten gemaakt waren, nam de moeder van Noa de pepernoten mee naar huis om ze af te bakken.
In de klas versierden we ondertussen een blaadje om een zakje van te maken.
Tijdens het fruit eten kwam de moeder van Noa de pepernoten brengen. Wat rook het heerlijk! Ze waren zelfs nog warm. De pepernoten verdeelden we en toen iedereen een zakje pepernoten had, was het tijd om te proeven. Ze smaakten heerlijk!
Loes, Chantal en Frida bedankt voor de hulp!
Toen we buiten aan het spelen waren hoorden  we ineens muziek. Het werd steeds harder en op een gegeven moment kwam een pietenband om de hoek. Ze speelden prachtig en de kinderen hebben hard meegezongen.

Maandag 28 november waren de champignons, die we in de klas aan het kweken zijn, groot genoeg geworden om te oogsten. In de kring hebben we de champignons samen geoogst, dit doe je door de champignon bij de steel te pakken en voorzichtig uit de grond te draaien.
Iedereen kwam aan de beurt. Tijdens het spelen en werken mocht iedereen één of twee champignons snijden. 's Middags hebben we water gekookt om soep van te maken. Als laatste gingen de champignons erbij. Nadat de soep een beetje was afgekoeld, was het tijd om te proeven. Iedereen kreeg een bekertje soep om te proeven. De soep was erg lekker!

Woensdag 23 november kwam Sinterdirk met één van zijn pieten langs. Sinterklaas had maandag in een brief laten weten dat hij dit jaar te druk was en niet op de Cirkel zou komen. In plaats daarvan zou hij zijn jongere neef Sinterdirk sturen. Sinterdirk houdt wel van een grapje en nam de kinderen in de maling. Nadat iedereen van piet een handje pepernoten had gekregen moesten Sinterdirk en piet helaas weer door naar de volgende klas.

Vrijdag 18 november was de Cirkelacademie. Josine (de moeder van Daniël uit 1/2d) kwam vertellen over haar beroep. Ze geeft sportlessen aan volwassenen en kinderen. Ze gaf ook een sportlesje aan ons in de speelzaal. De kinderen vonden het erg leuk

Maandag 14 november
mochten de kinderen hun schoen zetten op school. De kinderen hebben mooi gezongen, er was een wortel voor Amerigo en de kinderen hadden tekeningen gemaakt voor Sinterklaas. Toen de kinderen dinsdag de klas inkwamen was het wel duidelijk dat Sinterklaas Rommelpiet had meegenomen, zelfs Amerigo was binnen geweest! Gelukkig kunnen de kinderen heel netjes opruimen en was de klas snel weer netjes.

Woensdag 9 november was de Engelse dag. Deze dag mochten de kinderen in blauw-wit 'uniform' naar school komen en hebben we extra aandacht besteed aan Engels. We begonnen met een Engelse les waarin we de lichaamsdelen leerden. Daarna kwamen een dansjuf en de vader van Imogen uit 1/2c. De dansjuf kwam in het Engels een dansje aanleren en de vader van Imogen kwam met de gitaar en speelde Engelse liedjes. De kinderen konden de liedjes zelfs al een beetje meezingen. 
Ook is de moeder van Noa met een aantal kinderen de tuin in geweest om bollen te planten met de kinderen. 

Maandag 7 november kregen we een muziekles van een vakdocent van de muziekschool. Tijdens deze les hebben de kinderen wat (nieuwe) instrumenten leren kennen. Eerst moesten we met onze ogen dicht goed luisteren en daarna werd er besproken hoe het instrument heet en hoe het bespeeld wordt. Daarna las de vakdocent een verhaal voor waar de kinderen muziek bij mochten maken. 
Dinsdag 8 november was de tweede spelletjesmiddag. De kinderen mochten weer een gezelschapsspel meenemen. Deze keer kwamen kinderen van groep 8 helpen bij het spelen van de spelletjes. Het was een gezellige en leerzame middag.

Vandaag hebben de kinderen van groep 7 van meester Wouter een voorstelling gespeeld voor de kleutergroepen. Toen we in de speelzaal aankwamen zagen we rommel liggen. In de voorstelling was groep 7 op zoek naar een milieuheld. Nadat er een aantal superhelden langsgekomen waren, kwamen we erachter dat iedereen een milieuheld kan zijn door rommel op te rapen en weg te gooien. Een mooie voorstelling met een goede boodschap! 

Vrijdag 30 september was de eerste cirkelshow van dit schooljaar. De kinderen vonden het een beetje spannend maar wat hebben ze goed opgetreden! Klik hier voor de foto's.

Donderdag 29 september was de eerste spelletjesmiddag. De kinderen mochten een gezelschapsspel meenemen en er kwamen kinderen van groep 7 in de klas om de groepjes te helpen bij het spelen van de spelletjes. Sabina, Bas, Justin, Nessa en Mathen hebben de groepjes goed geholpen met de spelregels en het samen spelen. Klik hier voor de foto's.

Dinsdag 27 september was het opa en omamiddag en kwamen er opa's en oma's op bezoek. We begonnen in de kring, de opa's en oma's konden vertellen hoe het vroeger was op school en de kinderen lieten zien wat wij in de klas hebben en doen op een dag. Daarna gaven we alvast een voorproefje op de cirkelshow waarna de kinderen samen met de opa's en oma's gingen spelen. Er is samen gebouwd, getekend, er zijn spelletjes gespeeld en ook de computer was populair. Nadat alles netjes was opgeruimd gingen we naar buiten waar de opa's en oma's gezellig mee voetbalden en op de step over het plein reden. Een geslaagde middag! Klik hier voor de foto's.

8 september
Wat was het fijn om iedereen na de vakantie weer terug te zien en de vakantieverhalen te horen!
Inmiddels is de eerste letter, de letter t, besproken en zijn we begonnen met het thema 'Thuis'. We hebben een nest gemaakt voor Raai de kraai, Raai woont bij ons in de klas en doet soms mee met onze activiteiten. Natuurlijk wordt er ook lekker gespeeld, daarbij proberen we ons goed aan de 'kanjerregels' te houden. Vandaag was zelfs een speciale Kanjerdag en hebben we extra aandacht besteed aan hoe we met elkaar omgaan. De kinderen kwamen naar school in de 'kanjerkleuren' en kregen aan het eind van de dag allemaal een kanjerdiploma mee naar huis.