Groep 4-5b

Groep 4-5b

Leerkrachten: Marieken van der Avoird en Andrea Boyer

 
Vrijdag 2 juni 2017

De laatste dag voor de Pinkstervakantie!
Geniet allemaal van een lekker weekje vrij met mooi weer! De kinderen hebben het wel verdiend. Er wordt in de klas hard gewerkt aan de tafels, deelsommen, verhaaltjessommen, het oefenen van begrijpend lezen met behulp van strategieën als vragen leren stellen over de tekst en samenvatten, het alfabet, het netjes met hoofdletters leren schrijven, de “ bakker” en ” jager” woorden en nog veel meer.
Na de vakantie starten we met het oefenen voor de Cirkelshow en gaan we nog even goed aan de slag met het voorbereiden van de Cito. Wilt u thuis ook oefenen dan is het verstandig om de bakker en jager categorieën van spelling goed te oefenen, die komen zeker terug in het dictee. Voor rekenen is het handig om verhaaltjessommen (“redactiesommen”) te oefenen en natuurlijk de tafels, want dat helpt erg bij het vlug kunnen uitrekenen van de opgaven. Voor begrijpend lezen hebben we in de klas al uitgebreid geoefend, maar uw kind kan op Nieuwsbegrip.nl thuis ook inloggen om teksten te maken. Als u wat meer wilt weten over het verschil tussen de Cito toetsen en de “ gewone” toetsen te begrijpen kunt u als u wil op deze link klikken. Fijne vakantie alvast!
 
Dinsdag 30 mei

Vandaag start de Avond4 daagse! Uit onze klas lopen zo’n tien kinderen mee. We lopen elke avond 5 kilometer en hopen vrijdag onze medaille te behalen.
Nog iets bijzonders.. vandaag kregen we visite van de huisdieren van Neo. Neo heeft bij zijn vader 4 jonge “ loopeenden” en twee daarvan mochten heel ven op visite bij ons in de klas.. Wat waren ze schattig en wat kwaakten ze hard als ze elkaar even niet meer zagen. Iedereen die dat wilde mocht heel zachtjes even aaien en toen gingen ze weer lekker mee met Neo’s vader.
 
Woensdag 24 mei 2017

De slotdag van Cirkelkinderen voor Ninos de Guatamala!
In de ochtend werd er een Spaanstalige “ Loteria” gedaan. De moeder van Sarah heeft samen met Sarah ons Spaanse woordjes geleerd met behulp van een Spaans bingo spel. Sarah heeft dit spel op een heel knappe manier geleid. Hartelijk dank!!
Daarna werd er nog “gewoon”  schoolwerk gedaan. Vanaf 16:00 uur tot 20:00 uur kwam bijna iedereen weer terug op school om op grootse wijze de slotdag te vieren.
Voor 5 euro kon je een strippenkaart kopen waarmee 6 workshops konden worden gedaan. In alle klassen van het hoofdgebouw waren allerlei activiteiten te doen zoals een tegeltje versieren, een flessenmikspel maken, een handvlieger knutselen, haren laten vlechten, een prachtige schmink creatie laten maken, je eigen T-shirt beschilderen, een workshop dans, een workshop djembe spelen, panna voetbal en nog veel meer. Omdat het zo’n  schitterend weer was, was het restaurant naar buiten verplaatst en stonden we lekker in het zonnetje te genieten van “Hollandse” broodjes hamburger of hot dog of Zuid Amerikaans eten als tortilla’s of burrito’s. Wat fijn dat jullie er ook allemaal waren!
Op de veiling werd er ruimhartig en gul geboden op alle geknutselde kunstwerken door de klassen en op de diensten van leerkrachten en op allerlei andere aangeboden producten. Ons groepswerk, een prachtig samengesteld kunstwerk van door de groep getekende Guatemalteekse dieren, werd door Mika gekocht. Het was een groot succes! In totaal heeft ons project, inclusief sponsorloop ruim 22.000 euro opgeleverd. Fantastisch! En het was niet mogelijk zonder jullie hulp, dus heel hartelijk dank! RTV Amstelveen heeft een item over de slotdag gemaakt. 
 
Dinsdag 16 mei

Vandaag hadden we een bijzondere dag.. we gingen buiten rekenen en buiten gymmen! Het was zo’n lekker weer dat we rond half tien onze fruitspullen en nog wat ander materiaal hebben ingepakt en we met de klas naar het parkje achter het winkelcentrum zijn gelopen. Eerst hebben we daar gepicknickt en daarna een “ren- rekenles” met de tafels hebben gedaan. Daarna hebben we een estafette en trefbal gedaan en was eer zelfs nog even tijd om vrij te spelen,. Sommigen gingen door met trefbal, anderen klommen op het grote touwklimrek. We hadden even pech doordat Aarons bril in het water viel maar gelukkig was het heel ondiep en konden we hem zo weer te pakken krijgen. Toen weer terug naar school en om het feest nog wat te vergroten hebben we een waterijsje gegeten. Het was een gezellige dag!
 
Woensdag 10 mei

De start van Cirkelkinderen voor Ninos de Guatamala! Om ongeveer kwart voor negen ging de dag groots van start met een opwarming door Femke, de moeder van Paul. Op het speciaal voor ons project geschreven lied werd er gedanst om de spieren los te maken. Daarna kwam de wethouder van onderwijs ons een aanmoediging geven, en na het zingen van het lied mochten we van start! Wat hebben de kinderen hard gerend en wat was het gelukkig mooi weer! Groep 4/5 mocht maximaal 15 rondjes en vrijwel iedereen heeft dat kunnen volbrengen! Knap hoor jongens! Later bleek dat onze groep het meeste geld voor Guatamala bij elkaar had gelopen, namelijk maar liefst 1682 euro! Super gedaan en wat een goede start van het project! De komende twee weken gaan we werken aan individuele werkjes voor de verkoop, aan een groepswerk en we praten en schrijven over Guatamala.

Woensdag 22 maart Verjaardagendag!
Wat een feest was het vandaag! We vierden allemaal onze verjaardag! Het thema was beroepen en was was iedereen leuk verkleed! Na een spectaculaire opening (met een filmpje van de politie dat meester Fred vermist was) mrt politie-helicopter en politiebus bleek het allemaal een misverstand te zijn.. Meester Fred was in zijn verkleedkleren boodschappen wezen doen en toen had de winkel gedacht dat het een echte boef was..
Toen hij terecht was konden we echt met de verjaardagen beginnen. Na kadootjes (hartelijk dank daarvoor!!) en een tekeningen boek van de klas begonnen we aan een circuit. Dat was eerst voor de kinderen wel even wennen, dat ze niet zelf konden kiezen waar ze heen mochten. Maar ze zijn al zo groot.. het ging heel gezellig en iedereen had een leuke dag gehad!

Woensdag 22 april
Dit jaar was het thema "beroepen". Wat waren de kinderen mooi verkleed. Een Spaanse flamengodanseres, politieagenten, commando's, bloemenverkoopster, iedereen had weer enorm zijn/haar best gedaan.
De juffen werden verwend met een prachtig boek met tekeningen en nog meer cadeaus. Groep 5 hoort normaal gesproken al bij de groten en groep 4 profiteerde mee. Een circuit met verschillende onderdelen moesten de kinderen afwerken. Even wennen, nu eens niet vrij rondlopen met een stempelkaart. Bij de nabespreking bleek dat alle kinderen het heel erg leuk vonden om op deze manier verjaardagendag te vieren. Namens Marieken ook erg bedankt voor de fijne cadeaus. Juf Andrea
Klik hier voor de foto's.

Maandag 13 maart
Vandaag was het dubbel feest: Emma was jarig én we hadden een dansles vanuit de leerlijn muziek. Er kwam een docent van de muziekschool om ons Afrikaans getinte dans te leren.
Eerst moesten we alles losmaken door om de beurt iets voor te doen wat de rest moest nadansen. Daarna kregen we opdracht om door de hele zaal als bepaalde Afrikaanse dieren te bewegen. Vervolgens werden we écht aan de slag gezet om in kleine groepjes een dans over een dier te bedenken en die voor te doen voor de rest van de klas. De rest van de groep mocht raden welke dieren er werden uitgebeeld. De kinderen deden heel goed mee en er werden mooie bewegingen gemaakt. Als laatste deden we met de hele groep een dans op “Waka waka”. De kinderen hebben enthousiast meegedaan, het was erg leuk. Kijkt u hier naar het filmpje?

Donderdag 16 februari
En weer hadden we een héél fijne dag. Het was Cirkeldag!
Juf Andrea las een verhaal voor over een kind dat naar Nigeria  gaat verhuizen omdat haar vader daar woont. Daarna kregen we knipvellen en een plattegrond van het werelddeel Afrika. We moesten de plaatjes op de goede plek plakken.
Na het buitenspelen gingen we een dans leren. We leerden héél snel zei de dansjuf en iedereen deed goed mee.
's Middags konden we dat laten zien aan de ouders. We waren wel heel zenuwachtig maar we deden het heel goed en kregen een groot applaus. Wat fijn dat er zoveel ouders waren.

Handig om te weten…
We werken nu erg aan de klokken en tafels in de klas. Er zijn een heel aantal kinderen die de “gewone” klokken nog best lastig vinden. De omschakeling naar de digitale tijd is voor een groot aantal kinderen nog moeilijk.
Het zou fijn zijn als u thuis kunt oefenen met uw kind. Een website die handig kan zijn is www.klokrekenen.nl
Een andere tip: op de website http://wijzeroverdebasisschool.nl/  kunt u handige informatie vinden over wat uw kind precies leert in groep 4 en 5 (en alle andere groepen). Ze hebben daar ook een handig oefenboekje wat je gratis kunt downloaden om te oefenen voor redactiesommen (verhaaltjessommen). Dat is een goede oefening die eind januari wordt afgenomen.
 
Op naar kerst!
Woensdag 7 december is de gang mooi versierd in kerstsfeer. Hulpouders bedankt!
Als u niet kon helpen met versieren kunt u misschien wel helpen met opruimen? Dat is op donderdag 22 december gelijk om 8:30 uur.
De kerstviering is op woensdag 21 december. de kinderen moeten om 10:30 uur worden opgehaald om naar de Urbanus kerk (te Bovenkerk)  te worden gebracht (let op: dus niet de kerk waar het de afgelopen jaren was!)Vanaf 11:00 uur begint daar de kerstviering. De kinderen zitten bij hun eigen klas, ouders mogen wat meer achterin plaatsnemen. Na de kerstviering mag iedereen gelijk door naar huis. Als uw kind naar de opvang moet die dag dan dient u zelf vervoer t e regelen. Misschien kunt u wat met andere ouders afspreken?
’s Avonds begint ons kerstdiner. De start is 17:45 uur. Als u zich heeft opgegeven om iets van eten te verzorgen (heel fijn!) dan kunt u dat dan meebrengen. Ons diner is om 19:15 uur afgelopen.
 
Maandag 5 december

Op maandag 5 december hebben we heel gezellig Sinterklaas gevierd. De kinderen waren in eerste instantie bang dat alleen Sinterdirk (de neef van Sinterklaas) op bezoek zou komen. Maar gelukkig kwam Sinterklaas zelf ook nog!
Groep 4 kreeg van Sinterklaas een dagboekje met potloden of een meccano bouwdoos, groep 5 had de meest prachtige surprises gemaakt. Wat hadden ze hun best gedaan!
 
Middels een dobbelspel kwam iedereen aan de beurt om een pakje of surprise te pakken en hebben we alle gedichten beluisterd.
Toen iedereen voorzien was heeft groep 5 de surprises open gemaakt. Wat lastig zoeken voor sommige kadootjes.. Daarna maakte groep 4 ook hun pakje open. Toen kwam Sinterklaas nog op visite in de klas en werd er uitgebreid gestrooid. We hebben voor Sinterklaas gerapt en toen was het alweer lunchtijd!
In de middag hebben we een Sinterklaasfilm gekeken, gespeeld en toen was het alweer tijd om naar huis te gaan.
Het was heel gezellig! Kijkt u naar de foto’s?

Woensdag 23 november
Wat gebeurde er nou? Er kwam een piet op visite én Sinterdirk! Hij had een rood pyjama achtig pak aan met kerstfiguurtjes erop en hij had al wel lange haren maar pas een heel kort baardje. Ze strooiden allebei en om één of andere reden had Sinterdirk een “drol” bij zich.. Inderdaad wel vreemd!  

Maandag 21 november
Wat een spannende dag vandaag! We kregen een workshop van “Mad Science”, samen met de andere groepen 3-5. Er was een professor die allerlei bijzondere trucs liet zien. Ze leerde ons dat alles uit moleculen bestaat. Ze liet ons zien hoe een gekookt ei in een erlenmeyer paste.. terwijl hij er eigenlijk niet door paste. Met behulp van ontvlambaar materiaal en “luchtmoleculen” verdween het ei in de fles. Na nog meer trucs mochten we weer terug naar de klas.
In januari worden er naschoolse workshops gegeven waar de kinderen zich voor kunnen opgeven (tegen betaling). De kinderen hebben een flyer meegekregen.

Nog iets spannends… We kregen een brief van de organisatie piet. Sinterklaas heeft het te druk, zo druk dat hij niet naar de Cirkel komt. Hij stuurt zijn neef “Sinterdirk”, die hem wel vaker helpt. Hij is wat jonger, een beetje vreemd maar wel heel aardig.. We zijn benieuwd!

Op 18 november had groep 4/5B 2 presentaties voor de Cirkelacademie.
Om 8.30 startte Wilbert (vader van Thijs) met een presentatie over zijn beroep als keukenmonteur. De kinderen waren super enthousiast, Wilbert haalde dan ook van alles uit de kast waarmee hij keukens in elkaar zet. Boor, elektrische schroefmachine, veiligheidsschoenen, laser-meetapparatuur . Er werd ook gedemonstreerd hoe het gebruikt moest worden.
Om 9.00 uur kwam Aram (vader van Kasper en Jelle) vertellen over B-ball. Het is een sport, die Kasper en Jelle beoefenen, die voor kinderen tot 10 jaar is, dan wordt het soft-bal voor de meisjes en honkbal voor de jongens. Leuke filmpjes (1 van Kasper) over de sport en alle attributen waren meegenomen. Ik weet zeker dat er kinderen deze sport willen gaan proberen! Ze vroegen honderduit!! Het was een leerzame ochtend!

Maandag 14 november mogen alle kinderen van onze klas hun schoen zetten. Denkt u aan de schoen?
Tevens worden er die dag lootjes getrokken door groep 5.
 
Woensdag 9 november - Engelse dag
Goodmorning class! Good morning teacher! De Engelse dag is van start! Ieder jaar wordt er een Engelse dag georganiseerd om met de kinderen nog meer en bewuster met Engels bezig te zijn. En wat fijn dat juf Andrea steeds vaker weer op schhol komt! Deze hele ochtend heeft zij met de klas gewerkt.
Net zoals de afgelopen jaren kwamen (bijna) alle kinderen net als in Engeland in een “ schooluniform”  (blauw/witte kleding) naar school.
Na de gymles werd er in de klas gestart met het Engelse volkslied. Alle kinderen stonden keurig rechtop in de houding. Daarna werd er gedurende de dag gewerkt aan Engelse werkbladen en werden er Engelse liedjes gezongen. Aangezien het thema van de dag “ good food, good health” was, aansluitend bij Jumpin (gezonde voeding en beweging op school) kwam er een hyperactieve fitness- uf langs in de vorm van juf Marlous. Zij deed met de kinderen een energieke dans. Het was een geslaagde dag!
Kijkt u even naar de nette kinderen tijdens het volkslied?
 

Groep 4/5 is donderdag 29 september naar Elzenhove geweest. De kinderen hebben daar de boer geholpen en weten nu hoe het leven op een boerderij eruit ziet:
Ze hebben o.a. konijnen eten gegeven, geiten geborsteld, (nep)koe gemolken, geveegd, de was gedaan, draden van schapenwol gedraaid, kleine insecten goed bekeken en op klompen gelopen. Voordat de kinderen aan de opdrachten begonnen dachten 11 kinderen dat het wel heel leuk zou zijn om boer te worden, na afloop dachten er nog 7 kinderen dat het leuk zou zijn! Het een leuke leerzame ochtend en gelukkig heeft het maar even heel zachtjes geregend.'

Donderdag 22 september
Beste ouders, lieve kinderen,
Wat gaat de tijd toch hard!
het schooljaar lijkt pas net begonnen maar we gaan alweer de vierde week in.
De kinderen zijn het schooljaar goed begonnen, sommige met heel veel zin, andere met lichte tegenzin omdat de lekkere vakantie weer voorbij is.
Dit schooljaar startte voor de klas wat anders dan verwacht, want juf Andrea is voorlopig uitgeschakeld door een operatie. De operatie is goed verlopen en ze is thuis aan het uitrusten en herstellen, maar voorlopig is ze nog niet in de klas.
Gelukkig hebben we juf Pauline, die ons op de woensdag, donderdag en vrijdag lesgeeft. En op maandag en dinsdag (en woensdag) ben ik (juf Marieken) er.
 
Wat hebben we al allemaal gedaan en geleerd?
groep 4 heeft voor ‘t eerst in ruitjes schriften gerekend en met de weektaak kennis gemaakt
groep 5 heeft voor t eerst met de zaakvakken kennis gemaakt, Tijdzaken en Wereldzaken zijn we mee gestart (eind deze week al de eerste toets!)
we hebben techniek lessen gehad van meester “Mies” van “Techmies”, waarin we een knikker-flipperkast en een race auto op elastische energie hebben gemaakt (kijkt u naar de foto’s?)
we hebben waterfeest gehad op de warmste septemberdag ooit
de eerste taaltoets en het eerste controledictee zijn geweest
en nog veel meer….
 
De komende week wordt ook een bijzondere week want juf Rianne gaat dit weekend trouwen (voor velen de juf van vorig jaar) en dat laten we niet zomaar voorbij gaan. Ze komt maandag op school in vol ornaat en dan gaan we haar een kadootje geven.
 
Donderdag  29 september gaat de klas (hopelijk!!! we missen nog 3 auto’s!) naar Elsenhove voor een les “help de boer”. Kunt u donderdagochtend nog mee als vervoer en begeleiding heel graag!
 
En vrijdag hebben we al weer de eerste Cirkelshow van dit schooljaar. Er zijn turn optredens, dansjes en een lied in de maak. Komt u ook kijken? Vrijdag 30 september om 8:30 uur.
 
Groep 4 maakt nu een start met de tafels. Als u thuis wilt oefenen kan dat, maar begin bij de basis, dat tafels herhaald optellen is. Dus een groepje van 2 potloden en nog een groepje van 2 potloden en nog een groepje van 2 potloden is 3 groepjes van 2 potloden is 3x2 potloden, dus 6 potloden.
het besef wát tafels betekenen is nu nog belangrijker dan de sommen uit je hoofd kennen.
 
Groep 5 oefent met de moeilijke tafels, leert u thuis mee met de tafel van 7 en de tafel van 3?
We gaan er een mooi jaar van maken!