Groep 4a

Groep 4a

Leerkrachten: Linda van Amerongen en Marieken van den Avoird 

Klik hier voor de spellingregels in groep 4! 

Vrijdag 10 mei
deden we een rekenspelletje in de klas: digitaal klok kijken! Elke leerling kreeg een kaartje met een tijd erop en ze moesten hun ‘maatje’ zoeken. Dus 15:00 zocht 3 uur ‘s middags en 07:00 zocht 7 uur ‘s ochtends. In het begin vonden we het nog wel een beetje lastig, maar na een paar keer ging het erg goed! Volgende week weer!

Donderdag 21 maart  is de kangoeroewedstrijd. alle kinderen die mee wilden doen gaan of alleen of in tweetallen aan de slag met een soort "puzzel rekensommen". De kinderen die niet mee wilden doen (deelname was vrijwillig) gaan in de tijd van de wedstrijd aan de slag met andere rekenopdrachten. Succes allemaal!

Op donderdag 14 maart was juf Andrea er voor het laatst. We hebben afscheid van haar genomen met een tekeningenboek en een bloemetje. we vonden het erg fijn dat zij en juf Henny ons al die dagen hebben willen helpen. Nog twee weken en dan is juf Linda weer terug, op de verjaardagendag is haar eerste werkdag.

Op maandag 11 maart hebben we een blue bot les gehad. alle kinderen hebben die middag de blue bot (een soort rijdend computertje in de vorm van een kever) geprogrammeerd zodat hij de letters van hun naam in de goede volgorde af kon rijden. Zo leren de kinderen de eerste stappen van programmeren. Klik hier voor de foto's.

18 oktober 2018
Drie keer in de week doen wij automatiseren van rekensommetjes t/m 20.
Dit doen we door de sterke rekenaars te koppelen met kinderen die het rekenen wat lastiger vinden.
10 minuten sommen oefenen en daarna 50 seconden zo snel mogelijk de sommetjes maken.
Het is niet alleen leerzaam, maar de kinderen vinden het ook nog eens erg gezellig! 


Woensdag 3 oktober Start Kinderboekenweek!
Vandaag start de kinderboekenweek. Het thema is Vriendschap. De week werd geopend door met alle klassen van de hele school een cirkel op te ouwen, de kleuters eerst, daaromheen de groepen 3, dan groep4, enz. Tot de hele school als een vriendschapscirkel in elkaar stond. Juf Denise heeft nog een aantal mooie foto’s gemaakt en de kinderen uit groep 6/7 hebben gedichten over vriendschap gemaakt. Groep 8 heeft deze vanuit het midden van de cirkel voorgedragen.
Weer terug in de klas kregen de kinderen van de groep 1-4 een speurtocht te doen, waarbij groep 4 de leiding nam over een groepje, als oudste van het stel. De kleuters en groepen 3 vormden samen met een paar van groep 4 een groepje en zo speurden ze op het hoofdgebouw naar vriendjesduo’s. Met behulp van de letters die daarbij stonden werd er een vriendschapszin gevormd: Vriendschap is iedereen hoort erbij! Een geslaagd begin van de Kinderboekenweek!

Maandag 8 oktober
Vandaag mocht groep 4 naar de bibliotheek Westwijk voor een les over gedichten en verhalen. Vooraf hadden we op school een les over gedichten gedaan, waarbij dekinderen leerden dat gedichten niet altijd hoeven te rijmen en wat nou eigenlijk het verschil is tussen een gedicht en een verhaal. In de bibliotheek kregen we les van maarten, die ons eerst een gedicht over “bang mannetje” voorlas en waar wij het liedje bij mochten zingen. Aansluitend maakten de kinderen in groepjes een eigen poster over een zelfbedacht verhaal. Ze letten zelf op welke kleuren ze gebruikten en of het echt moest kunnen gebeuren of dat het zelfverzonnen mocht zijn. Maarten maakte er foto’s van en luisterde naar onze verhalen. Toen mochten de kinderen nog even in de kinderafdeling boeken kijken en zelf lekker lezen. Daarna gingen we weer naar school. Daar zullen we later deze week nog een les over gedichten volgen, waarbij de kinderen zelf een gedicht gaan maken. Hulpouders: bedankt voor het rijden! Klik hier voor de foto's.

Op maandag 1 oktober mocht onze groep naar het Amsterdamse bos. We kregen een les van de Natuur en Milieu Educatie. De les ging over Anouk, een dochter van de boswachter. Zij helpt haar vader altijd maar nu moest ze op reis en had ze de klas nodig om haar taken over te nemen. We hebben in kleine groepjes beestjes gezocht en opgezocht op een determinatie kaart, we hebben beestjes getekend, met verrekijkers naar vogels gezocht en geschilderd wat we om ons heen zagen. Een erg populaire opdracht was het maken van “rinkel twinkel thee, waarbij de kinderen citroenmelisse en munt moesten vijzelen en er dan met heet water en een zakje rozebottelthee thee van moesten maken. Ondanks de regenbuitjes hebben de kinderen zich goed vermaakt en hebben we veel geleerd en ontdekt. Ouders: heel hartelijk dank voor het rijden en begeleiden! Klik hier voor de foto's.

Vrijdag 28 augustus. We zijn begonnen met Lekker Lezen!
We hebben alle kinderen ingedeeld op hun eigen AVI lees niveau en 3 keer in de week werken we in deze groepen. En dat gaat super goed!
De kinderen lezen een tekst en maken hierover vragen, of als ze al ver zijn in hun lees ontwikkeling, lezen ze een leesboek/informatieboekje/stripje. Het stoplicht gaat op oranje (de juf is niet beschikbaar, maar je mag zachtjes in je groepje overleggen). De juf geeft dan namelijk instructie aan 1 van de drie groepen. En wat doen ze het al goed!!!!