Groep 4b

Groep 4b

Leerkrachten: Sascha Riethof en Denise de Lange

Dinsdag 22 mei

Vanmiddag mochten wij bij de Albert Heijn op bezoek komen, daar kregen wij een rondleiding in het magazijn. Hier hebben we gezien waar de vrachtwagen in en uit wordt geladen en waar de flessen binnen komen, mochten we helpen om brood te snijden en kregen wij ons eigen naamplaatje. Erg leuk!

Dinsdag 15 mei 
Meten is weten! Tijdens de rekenles zijn we bezig geweest met meten. Iedereen had een meetlint en we hebben stoelen, tafels, elkaar en nog veel meer gemeten.
We hebben geleerd dat je met meten begint bij de 0, en niet gewoon bij het begin van een meetlint. Ook weten we nu hoe het werkt met cm en m.

Maandag 23 april
Het was eindelijk zo ver, schoolreisje! Met z’n allen gingen we met de bus naar drievliet. We hadden erg geluk met het weer en hebben veel plezier gehad! Er zijn achtbanen, glijbanen, een zweefmolen en een waterbaan. We zijn bijna overal in geweest. Pieter en Liam durfden zelfs in een achtbaan die over de kop gaat. Het was een heerlijke dag.

Dinsdag 10 april
Vandaag kwam een juf ons dansles geven. Het was een Afrikaanse dans op het liedje ‘waka waka’. We deden dit in de speelzaal van kinderrijk en we kennen het dansje al best goed!
‘S middags gingen we ‘anders’ lezen. We gingen niet aan tafel lezen, nee, lekker in of onder een boom! Ook hebben we allemaal een leesbingo kaart waarop de juf dit heeft afgestempeld. Helpen jullie ons mee om de kaart vol te maken door iets voor ons af te stempelen als we het ook echt gedaan hebben? Dat zou fijn zijn. Het was heerlijk om eens lekker buiten te lezen!Dinsdag 20 maart
‘S ochtends hadden we een les van streetwise. Dit keer was het in de gymzaal. Iedereen deed erg goed mee! We liepen over een zebrapad, tussen de (opgeblazen) auto’s en we mochten zelfs even meerijden in de elektrische auto. Dat was natuurlijk het allerleukst!

Hoe pak je het oefenen met klokkijken aan? Klik hier!

Op woensdag 7 maart
zijn we met de klas maar de bibliotheek in Westwijk geweest. We moesten in tweetallen een boek kiezen en informatie leren opzoeken. We moesten de antwoorden invullen en nakijken. Sommige tweetallen hebben wel 4 boeken bestudeerd! We hebben er veel van geleerd!

Dinsdag 13 februari
Vandaag hadden we natuur en techniek middag. Hierbij hebben we geoefend met programmeren met de app scratch en de robot; blue-bot. Ook hebben we gebouwd met Kapla en onze toren opgemeten. Ook hebben we geleerd over hoe een waterkringloop werkt en beestjes gezocht en nagetekend. Dit deden wij in circuit vorm. Iedereen heeft dus elk onderdeel gehad. Bij twee onderdelen zaten juf Denise en juf linde. Bij de andere onderdelen lag een QR code die we met de iPad moesten scannen. Als we dit deden kwam er een filmpje van juf Denise tevoorschijn die uitlegde wat we moesten doen bij dat onderdeel.
Tijdens de taalles hebben we een brief geschreven voor Valentijnsdag en deze ook gepost. Sommige kinderen wilden de kaart sturen naar iemand waar we het adres niet van hadden zoals opa of oma. Deze kaarten hebben de kinderen dus weer geschreven mee naar huis genomen, zodat ze thuis het goede adres kunnen opschrijven. We hopen dat alle kaarten op tijd aankomen!

Dinsdag 16 januari
Na het harde werken vanochtend, hebben we vanmiddag een erg leuke techniekles gehad van meester Mischa. Wij hebben gewerkt met schroevendraaiers, hout, tape, koperdraad en led-lampjes. Hiermee hebben we een spel gemaakt; Elektro. We hebben erg veel geleerd en hebben genoten van de les!

Maandag 22 januari
We hebben even de iPads geleend van de kleuters en zijn aan de slag gegaan met het maken van een stopmotion. Dat is een filmpje gemaakt van heel veel foto’s achter elkaar. Sommige kinderen maakten iets van klei, sommige maakten iets van Lego en anderen gebruiken papier en tekende iets om een verhaal mee te maken. Erg leuk!

Dinsdag 19 december
Vanochtend hebben we heel hard gewerkt. We hadden twee toetsen en verder hebben we zelfstandig gewerkt. Vanmiddag mochten we lekker de hele middag op de computer reken en taal spelletjes spelen. Het laatste kwartier mochten we ook nog even op paint!

Dinsdag 5 december
Sinterklaas is vandaag jarig, dat moet gevierd worden! We hebben Sint op het plein op staan te wachten. Hij kwam aan in een ambulance en lag daar gewoon te slapen! Daarna hebben we het cadeautjes spel gedaan, pepernoten gebakken en de  Sint kwam in onze klas. Van de pieten kregen we erg veel pepernoten en nog een cadeau voor in De klas; Knex!

Groep 4 had op donderdag 23 november een uitstapje naar het atelier van Skab. Vooraf hadden we in de klas twee lessen gegeven over hoe muziek je tekening kan beïnvloeden. De kinderen maakten een schatkaart terwijl ze naar muziekfragmenten luisterden. De tweede les luisterden we naar een verhaal op muziek. 
In dat verhaal was een heel bijzonder postkantoor dat gerund werd door postsorteermuizen.
Deze muizen kwamen een speciale brief tegen die bezorgd moest worden. Het was een brief voor de heks in het bos, om aan te geven dat ze met pensioen ging. Maar voor die brief bij de heks terecht kwam maakten we heel wat mee. In de drukke stad werd de kat bijna aangereden door een vrachtwagen. De brief schoot de lucht in bij de vlindertjes. Daarna viel hij diep in de zee waar hij bijna werd verzwolgen door een zeemonster. Gelukkig kwam er een touw waarmee de brief uit het water werd gehaald. Uiteindelijk kwam de lichtgevende brief terecht waar hij wezen moest.. de heks deed open en opende haar post. Ze wist meteen hoe laat het was.. tijd om te stoppen met toveren. Alles werd weer normaal in het bos.

Dit verhaal werd door de kinderen geschilderd in het atelier. De resultaten hangen in de klas. Komt u ze bewonderen? En kijkt u hier naar de foto's van het atelier?

Op maandag 20 november hadden we een voorstelling van Mad Science. Het was heel leuk, met proefjes gebaseerd op de 3 wetten van Professor Isaac Newton. Klik hier voor de foto's.

Dinsdag 17 oktober
Wat hebben we vandaag weer hard gewerkt. Na het controle dictee was het tijd om even te dansen! Lekker even bewegen en plezier hebben tussendoor. Hierna zijn we weer verder gegaan met ons werk. Het concentreren ging weer een stuk beter!

Maandag 16 oktober
Op deze mooie dag zijn we met zijn allen naar het Amsterdamse bos geweest. Eerst luisterden we in de klas naar het verhaal over Anouk. Een meisje die een boswachter als vader heeft. Ze is opgegroeid in het bos en zorgt samen met haar vader voor het bos. Haar oma woont in Afrika en is ziek. Ze maakt een drankje met kruiden uit en bos en gaat met haar vader naar Afrika om voor haar oma te zorgen. Wij zijn gevraagd om het bos te ontdekken en er goed voor te zorgen. In het bos hebben wij van alles ontdekt, geproefd, ervaren, geroken en geschilderd. Het was super leuk!
Alle ouders die mee waren om te rijden en te helpen, heel erg bedankt!

Artikel (met video) over het oplossen van verhaaltjessommen

In dit artikel (met video) worden tips gegeven over hoe je als ouder je kind kunt helpen met onder meer het tekenen van de sommen en een 'redactiesommen stappenplan'. 

Dinsdag 26 september

Vandaag hebben we natuurlijk gerekend. Dit keer hebben we niet alle antwoorden opgeschreven in ons schrift, maar in tweetallen met blokjes de keersommen gevisualiseerd. Veel leuker! En nog leerzaam ook. Door het in het echt te zien en de verschillende oplossingen samen te bespreken begrijpen wij de keersommen beter.

Maandag 11 september
Stripboeken lezen is natuurlijk erg leuk! We hebben twee zitzakken in de leeshoek waar we soms onze strip kunnen lezen. Vandaag hebben Vince en Fay gezellig hun stripboek in de leeshoek gelezen.


Beste ouders van groep 4, 

Regelmatig krijg ik vragen hoe je spelling thuis kunt oefenen. In overleg hebben wij de volgende sites voor u geselecteerd.
Als u andere leuke sites tegen komt, laat het mij vooral weten, dan kunnen we deze lijst uitbreiden! Veel oefenplezier! 

https://www.taal-oefenen.nl/taal-groep-4/spelling/lange-of-korte-klank
Op deze site vind je wat oefenen om te oefenen met de korte en lange klank.

http://wijzeroverdebasisschool.nl/groepen/groep-4/spelling/
Op deze website kan je een PDF downloaden waar je spellingsoefeningen op kan maken.

http://www.meestermichael.nl/leerlingen/4%20taal%20start.html
Erg leuke site vol met gave spelletjes die kunnen zelf kunnen spelen op een computer of laptop!
Niet alleen voor spelling, maar heel veel vakken!

http://www.thuisinonderwijs.nl/goede-apps-om-spelling-te-oefenen/
Een goede site waar je apps kan vinden die je kan downloaden om spelling te oefenen.

http://www.schoolbordportaal.nl/schoolborden/catalogus.html?vakgebied=taal&categorie=spelling&bouw=groep-3-4
Een site met links naar websites waar je meer spellingsoefeningen kan doen en filmpjes over spelling kan bekijken!