Groep 7-8b

Groep 7-8b

Leerkrachten: Kim Ottenhoff

Vrijdag 20 oktober
hadden wij het geluk dat wij op bezoek mochten gaan bij het bedrijf van de vader van Joshua. Hij werkt bij IBM en wilde ons daar graag wat meer over laten zien en vertellen. Na enige voorbereidingen over de mail en het regelen van ouders die graag mee wilde was het dan zover!

Het was een regenachtige dag, maar we gingen met de auto dus dat maakte niet zoveel uit. We konden de auto parkeren op het parkeerterrein en werden binnen heel netjes ontvangen. We moesten ons aanmelden en kregen allemaal een pasje die we bij ons moesten dragen. Er was koffie of thee voor de ouders en voor de kinderen was er limonade en ontbijtkoek. Nadat we wat hadden gegeten was het tijd voor een presentatie waar ons werd verteld wat IBM allemaal doet en wat zij belangrijk vinden. Op iedere tafel stond toen al een grote zwarte doos, wat erin zat wisten we niet. Daar kwamen we pas achter toen de vader van Joshua de presentatie overnam. Hij vertelde ons dat wij een TJ-Bot gingen maken. De deksel mocht eraf en we konden beginnen. En dat was best een gepuzzel. Alle onderdelen eruit drukken, omvouwen en in elkaar zetten. Na wat gepriegel zat hij in elkaar en mocht je hem gaan versieren. Na een korte pauze was het tijd om de TJ-Bot te gaan programmeren. De TJ-Bot had bovenop een lampje en door via de microfoon commando’s in te spreken moest het lampje gaan branden. Dat was in ieder geval de bedoeling, maar was lastiger dan gedacht. Bijna ieder groepje is het gelukt om het lampje uiteindelijk te laten branden.

Toen was het tijd voor de lunch. Hier kregen we een bonnetje voor en mochten we zelf kiezen wat we wilde eten. Patat, brood, salade, frikandel, soep; er was te veel om op te noemen. We hadden nog even een frisse neus gehaald en waren toen klaar voor het laatste onderdeel van de dag ‘de eierenwedstrijd’. De grote, zwarte doos stond ondertussen weer op tafel en de inhoud was ons wederom onbekend. Er werd ons kort uitgelegd wat de bedoeling was: verpak het ei dusdanig dat het heel blijft wanneer je het van 2 meter hoog naar beneden laat vallen. Het lastige was dat je alleen maar gebruik mocht maken van het materiaal dat in de doos zat. En dat was niet veel. Uiteindelijk is het drie groepjes gelukt het ei heel te laten.

Het laatste onderdeel van de dag zat er toen alweer op. Er was nog tijd voor wat te drinken en wat lekkers. Alle kinderen kregen een diploma en mochten een technisch spelletje uitzoeken. De posters en banners kregen we mee naar school.

Terugkijkend op deze dag was het fantastisch. De ontvangst, de sfeer, de organisatie en de inzet van de medewerkers was enorm! Wij hebben een hele leerzame dag gehad waarbij we zelf een hele hoop mochten doen. IBM bedankt voor de gastvrijheid. Wij hebben genoten en hopen jullie ook! Klik hier voor de foto's. 

Donderdag 13 oktober
Helden van Amstelveen

Gisteren zijn wij met de klas uitgenodigd om verschillende demonstraties en een presentatie van de helden van Amstelveen bij te wonen. Allereerst was er de opening waarbij de wethouder via een zipline vanaf de schouwburg naar beneden kwam. Daarna mochten wij een kijkje nemen bij de EHBO waar wij uitleg kregen over wat je moet doen als iemand geen adem meer haalt. Er waren een aantal poppen waarop wij ook mochten proberen hoe zwaar het is om iemand te reanimeren. En we mochten een kijkje bij het Korps Mariniers. Zij hadden een klimmuur neergezet en iedereen die dat wilde mocht hierin klimmen. Dit was heel leuk om te doen. Na de buitenonderdelen zijn we naar binnen gegaan waar we te woord werden gestaan door hoofdagente Kim. Zij vertelde hoe het werken bij de politie is, wat haar ervaringen zijn en hoe je politieagent kunt worden. We mochten ook allemaal vragen aan haar stellen. Het was heel bijzonder om mee te maken! Klik hier voor de foto's.

Kinderpostzegels
Vorige week zijn wij druk bezig geweest met het verkopen van kinderpostzegels. Veel deuren langsgegaan en tips gekeken in de klas om erachter te komen wie de geheime minister van Kinderpostzegels was. Na drie tips hadden we een idee (Guus Meeuwis) en konden we dit insturen. Ons idee was goed, maar een andere school had dit eerder geraden. We hebben erg ons best gedaan met de verkoop en hopen dat er veel kinderen mee geholpen zijn.

Kamp
Wij zijn met groep 8 van 19 september t/m 22 september op kamp geweest naar Ermelo.
Om half 8 op de dinsdagochtend heeft de kampleiding met een aantal kinderen de vrachtwagen volgeladen met fietsen, bagage, spelmateriaal en allerlei lekkers. Op dinsdagochtend, mistig met een laag zonnetje, vertrokken wij met veel auto's op weg naar kamphuis "De Zandkamp".
 
Eenmaal aangekomen bij het kamphuis werden in de slaapzalen al snel de bedden opgemaakt, veel jongens kregen gelukkig hulp van hun moeders om hun bed op te maken.  Vervolgens allemaal aan de koffie, thee en limonade met wat lekkers. Na het herhalen van de kampregels en afspraken mochten de kinderen de omgeving gaan verkennen, schommelen, voerballen, rennen tussen de bomen door of naar de geitjes.
 
Na de lunch gingen wij op de fiets naar strand Horst. Hier aangekomen hebben wij een spelletjescircuit gedaan: Wie maakte de origineelste foto, verspringen, schieten met een voetbal om punten te scoren, wie kon met de groep het diepste gat graven, volleybal en het maken van een zandkasteel. Vervolgens namen de meeste kinderen nog  een “frisse duik”.
 
's Avonds heerlijke nasi met kroepoek, atjar en satésaus gegeten, daarna corvee. Na het eten binnen spelletjescircuit gedaan en daarna het spel “Levend Stratego”. Het was inmiddels al donker en veel kinderen vroegen al wanneer ze naar bed mochten. Om half 11 klaarmaken voor het slapen en het was al snel stil op de slaapzalen, half 12!
 
De volgende ochtend moesten wij weer vroeg op (was moeilijk voor een enkeling) om vervolgens een lange fietstocht te maken, wel 35 km.  Op ¾ van de fietstocht kwamen de kinderen bij de “Post” waar zij op de foto gingen in originele outfits, bekertje limonade met wat lekkers erbij en snel vertrekken voor het laatste stukje van de fietstocht. Een beetje moe kwamen wij aan bij het zwembad, hier hebben wij heerlijk gezwommen. Om 4 uur een ijsje en terug naar het kamphuis, want de andere leerkrachten kwamen op de barbecue. Na het eten het "dierengeluidenspel" gedaan met de leerkrachten. Na het spel hebben wij de andere leerkrachten uitgezwaaid en zijn wij rond het kampvuur gaan zingen (“Ik ben met Catootje” werd de favoriet). Het werd nu tijd voor een spannend verhaal over “de reuzen Ellert en Brammert”. Toen juf Inge net klaar was met het verhaal, kwam juf Jose overstuur naar ons toe om te vertellen dat er iets aan de hand was in het kamphuis. Het hele huis was overhoop gehaald, plakband tussen de deurposten, overal stoelen en tafels door elkaar en de rest van de leiding was nergens te vinden. We gingen met z’n allen voorzichtig op onderzoek uit en vonden juf Ans op de achterbank van een auto. Daarna even napraten en naar bed…….het was al snel bijzonder stil in de slaapzalen, maar de rust werd al snel verstoord want we kregen bezoek van een vijftal enge personages. Gelukkig hebben wij deze kunnen wegsturen en rond 12 uur sliepen de meeste kinderen.
 
Op donderdag zijn wij naar het Dolfinarium geweest, leuke shows gezien, heerlijk in de speeltuin gespeeld en even inkopen gedaan bij het winkeltje (cadeautje voor mama, papa, broertje of zusje). Het was een heerlijke zonnige dag.
Toen weer terug op de fiets naar het kamphuis, hier was nog tijd om de "Bonte Avond" voor te bereiden. Voor het eten nog met z’n allen Levend Stratego gespeeld. Vervolgens lekker aan tafel om wraps met gehakt of kip te eten. Om 9 uur begon de “Bonte Avond”. Als jurylid hadden wij uitgenodigd 2 beroemdheden (helaas belden zij af!). Gelukkig was Alie de schoonmaakster bereid om samen met haar man Kees plaats te nemen in de jury. Wij hebben genoten van alle optredens; dansje, quiz en toneelstukjes. Kortom een geweldige avond. Er waren mooie prijzen voor de 1e, 2e en 3de plaats. Na de Bonte Avond heeft DJ Gabriel de geweldige disco verzorgd.
Het bleef nog lang onrustig in de slaapzaal, totdat de leiding naar bed ging………alles stil.
 
Voor wij het in de gaten hadden was het al weer vrijdag en moesten de slaapzalen weer netjes gemaakt worden. Iedereen probeerde zijn eigen spullen bij elkaar te zoeken (bijna gelukt, dit jaar veel losse sokken, theedoeken en handdoeken!) en om 2 uur kwamen de eerste ouders ons al ophalen. 

Namens alle leiding wil ik alle kinderen bedanken voor een geweldig, leuk, gezellig kamp.
Jullie waren geweldig met elkaar. Wij hebben van jullie genoten. Klik hier voor de foto's.

Programmeren
Sinds 18 september zijn wij druk bezig met het leren programmeren. Dit doen wij via de website scratch. We zijn bezig met het maken van allemaal verschillende games. Dit is heel erg leuk. De eerste twee keren waren best lastig. Veel vragen en we wisten niet zo goed wat we moesten doen. Maar nu hebben we het door en kunnen we makkelijker onze eigen games maken. Wanneer een game klaar is krijgen we een nieuw boekje voor het maken van een andere game. Ze worden steeds iets moeilijker. In totaal zullen we acht keer programmeer les krijgen. En het leuke is dat wij vrijdag 20 oktober ook naar IBM mogen, daar een rondleiding krijgen en een workshop zullen volgen en daar iets gaan maken wat ook met programmeren en ICT te maken heeft. Hierover later meer.