Groep 7a

Groep 7a

Leerkrachten: Wouter Sluitman en Silvia van Wilgenburg

Maandag 7 januari

Het is gewoon uw schuld… Of, nou ja… van uw kind. Als hij of zij tenminste in groep 7a van de Cirkel zit! U heeft maanden tegen een lege groepspagina aan moeten kijken. Ik zie voor me hoe u met gekamde haartjes, pyjamaatje aan, telkens vol verwachting de site van de Cirkel opzocht, op zoek naar informatie over de klas van uw kind. En hoe u vervolgens dan met een pruillip weer door surfte naar een andere site. Maar zoals gezegd: uw eigen kind is daar natuurlijk wel debet aan en indirect uzelf: De kinderen in groep 7a zijn immers zo energiek, grappig en origineel, dat er onnoemelijk veel bijzonderheden gebeuren in groep 7a. Het is onmogelijk om alle gebeurtenissen bij te benen en ook maar bij benadering compleet te zijn in de verslaglegging en dat heeft dan weer een writers block tot gevolg…. Voilà!
Maar onder het mom: “Beter iets dan niets” nu toch maar een uiteenzetting van een aantal opmerkelijke zaken van het afgelopen jaar in groep 7a!
Het schooljaar begon al meteen heel speciaal. Zo kregen de kinderen op de eerste schooldag, om 8.45 uur, al hun eerste programmeerles. De eerste van acht lessen die ze over dit onderwerp zouden krijgen. Aan de hand van instructieboekjes en meester André wisten ze zowaar een eigen game te maken.
Bovendien begon die eerste schoolweek de lessenserie over ‘radio’. De kinderen gingen onder leiding van Geert en andere radioamateurs, zogenaamde ‘signaalzoekers’ maken. Weerstanden, dioden, condensatoren vlogen de kinderen om de oren. Met grote precisie wisten de kinderen deze elementen op de juiste plaats te solderen. Het resultaat was geweldig! Lopend door het schoolgebouw en over het speelplein wisten de kinderen signalen op te vangen. Dat kon gebrom of geruis zijn, maar ook gesprekken. Hoe mooi was het dat de kinderen zelfs conversaties van piloten wisten op te vangen. Na het internet geraadpleegd te hebben, wisten we exact waar de desbetreffende piloten in de lucht hingen en waar ze vandaan kwamen.
Alsof dat al niet speciaal genoeg was, mochten de kinderen met zendapparatuur zélf contact leggen met het buitenland. En zo weten de kinderen nu hoe het gaat met de kleinzoon van Michel, die sinds een jaar in het mooie Monpazier woont. Eh… niet zo goed, overigens, want die ongle incarné (ingegroeide teennagel), doet akelig zeer… Maar dit terzijde.
Dan vind ik toch ook de Cirkelshow een van de hoogtepunten. Ik had met de kinderen geïnventariseerd wat ze graag zouden willen doen. De opbrengst was: Liedje, toneelstukje en ‘het moet grappig zijn’…. Laat daar nu een mini-musical uit ontstaan zijn! Wat heerlijk dat de kinderen zich zo durfden te geven en zich luid zingend afvroegen of het wel waar was wat er allemaal in de kranten staat. Uiteraard is een show zonder publiek als een fiets zonder binnenband. De opkomst was groot, dank daarvoor!
In oktober is het zaalvoetbaltoernooi van start gegaan. Gelukkig hebben we ouders bereid gevonden deze wedstrijdjes te begeleiden en kon het toernooi losbarsten mét de Cirkel. Nu moet u weten dat groep 7a een rijk verleden heeft in het winnen van sportprijzen. Zowel op het gebied van voetbal, hockey als dammen blijkt groep 7a een angstgegner te zijn voor menig tegenstander. Eigenlijk alles wat de groep aanraakt, verandert in goud. Dat doet me weer denken aan het verhaal over koning Midas dat ik de kinderen verteld heb, maar dat terzijde. U begrijpt dat de kinderen (zowel jongens als meisjes) vol vertrouwen het toernooi binnenstapten. Sommigen waren zelfs verbaasd dat tegenstanders hun angst opzij hadden gezet en kwamen opdagen… Echter…. Het werd toch een wat ander verhaal! Als groepzevenaars, moesten we acteren in een poule voor groep 7/8. Opeens waren we niet meer de oudsten en bleek er meer talent te bestaan dan ons lief is! Er ging dus hier en daar ook een wedstrijdje verloren.
Overigens zijn de kinderen reëel genoeg om hiermee om te kunnen gaan en worden de ruggen nu gerecht voor het tweede deel van de competitie dat in januari zal aanvangen!
“En de winnaar is….” Ja ja… Ik had het er al over…. Over koning Midas. Alles dat hij aanraakte werd van goud. Prachtig natuurlijk, tot hij moest plassen… Nou goed… Ik had koning Midas al even genoemd omdat Groep 7a ook een soort Koning Midas is. Ditmaal was Yared onze vertegenwoordiger. Hij wist de voorleeswedstrijd op school te winnen. Knap hè?!
Dan moet ik mij wederom dankbaar tot u richten. Kreeg ik op De dag van de leraar, zowaar een attentie van u. Dank daarvoor; de auto rijdt heerlijk! ;-)
Verder hebben de kinderen een bezoekje aan Fort Drecht in Uithoorn afgelegd. In de klas hadden ze al het een en ander gehoord over fotografie en de geschiedenis van het fort, zodat zij op locatie, liggend in het gras, de mooiste opnames konden maken. Fijn dat er ook nu weer ouders bereid waren om de helpende hand te bieden door als chauffeur bij te springen.
Graag wil ik ook wat aandacht besteden aan een ander pareltje in de afgelopen maanden. Zoals u weet is de Cirkel befaamd om de Cirkelacademie: volwassenen –veelal ouders- komen vertellen over hun vak en/of hobby in de klas. Wij mochten in gesprek gaan met een jurist en een make-up artist. We hadden de bezoekjes niet voorbereid, maar wat waren de kinderen betrokken. Leuk, hoor! Bovendien wisten de gasten de perfecte toon te vinden waardoor de kinderen elk woord konden volgen.
Dammen… Natuurlijk zijn de ouders van kinderen uit andere klassen allang afgehaakt… Die zelfvoldaanheid van meester en groep druipt van het voorgaande af. Brrr…
Echter, de kranten bewijzen ‘ons’ gelijk. Opnieuw was de Cirkel winnaar op een damtoernooi in Haarlem. Tja… “Je hebt het, of je hebt het niet…” Groep 7a heeft het!!
Dan spreekt het vanzelf dat we in de klas mooie vieringen hebben gehad. Kerst, Sinterklaas… het is beslist niet aan de kinderen voorbij gegaan… Een hoogtepunt vond ik zelf het rondbrengen van de zelfgemaakte kerstkaartjes in de buurt. Samen met kinderen uit groep 3 liepen de kinderen zij aan zij de huizen langs. Na afloop bleven de kinderen nog even met de kleintjes een spelletje spelen. Het afscheid nemen viel niet mee, een knuffel en een aai over de bol was niet altijd genoeg. Leuk, hoor…
Pluk de dag, wordt er wel geroepen. Nou, in de maand december gingen de kinderen dagelijks met een boeket naar huis!
Lieve ouders, tot zover 2018. Erg benieuwd wat 2019 zal brengen!