Groep 8a

Groep 8a

Leerkrachten: Inge Smits en Martine Braat (LIO)

Woensdag 14 maart
Het heeft even geduurd, maar eindelijk gingen Sander, Quinten en Seth schaatsen met juf Marlous op de Jaap Eden baan in Amsterdam.  De vader van Sander had op deze activiteit het meeste geld geboden bij de veiling tijdens Cirkelkinderen voor Guatamala. Omdat er deze dag gestaakt werd konden we 's morgens schaatsen. De oudste dochter van juf Marlous ging mee, omdat zij ook vrij was van school.
Het was een heerlijke dag, dus we konden schaatsen in het zonnetje. Eerst op het krabbelbaantje, en daarna zelfs een paar rondes op de 400 meter baan. Op een harde val van Sander na, hebben we heerlijk geschaatst. Sander wil volgende keer wel een helm op....

December 2017
Wij hebben Sinterklaas en alle Pieten onthaald in de klas met een zelfgeschreven lied op de muziek van “We Will Rock You”. Enkele leerlingen namen de begeleiding voor hun rekening. De surprises en gedichten waren wederom dit jaar geweldig, iedereen had er veel werk van gemaakt.Woensdag 20 december hebben wij de Kerstviering in de Urbanuskerk, een aantal leerlingen zal hier het kerstspel opvoeren en ondersteuning geven bij de liedjes die wij met z’n allen gaan zingen. In de avond hebben wij het kerstdiner met aansluitend een gezellige Kerstavond voor alle leerlingen van groep 8.Wij wensen alle ouders, leerlingen en team een Fijne Kerst en een heel succesvol 2018.

November 2017
Wij hebben meegedaan met de Media Masters Game tijdens “De week van de Mediawijsheid” (17 tot en met 24 november), gedurende een uur per dag.Spelenderwijs hebben de leerlingen kennis gemaakt met de kansen en de gevaren die media bieden, door middel van het spelen van een interactieve game.
Dit schooljaar hebben wij kennis gemaakt met Jimmy Bots, de beste gamer uit zijn klas. Hij kwam terecht in een wel heel aparte Virtual Reality game waarin hij meer digitale vaardigheden bleek nodig te hebben dan hij ooit had kunnen vermoeden. Het is ons gelukt om samen met de klas dit spel tot een goed einde te brengen.
Spelverloop: Elke speldag zijn wij gestart met een korte aflevering op het digibord. Daarnaast konden de leerlingen zowel in de klas als thuis aan de slag met zogeheten MediaMissies. Dit zijn vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid. Onderwerpen die aan bod kwamen zijn sociale media, informatievaardigheden, programmeren, cyberpesten, vloggen en online samenwerken. Tijdens de opdrachten moesten de leerlingen overleggen, samenwerken, dingen opzoeken, media interpreteren en hun eigen mediagedrag onder de loep nemen. Alle leerlingen hebben hun MediaMastersdiploma ontvangen, het bewijs dat zij mediawijs met media om kunnen gaan. Wij hebben als groep een hoge score behaald, helaas zijn wij niet in de prijzen gevallen.

November 2017
Spelletjesmiddag bij de kleuters:
Dinsdagmiddag 14 november hebben de leerlingen leiding gegeven bij de spelletjesmiddag bij de kleuters. Leuk om te zien dat kleuters en groep 8 leerlingen zo goed kunnen samenwerken.
We hebben genoten met z’n allen. Klik hier voor de foto’s.
 
English Day:
On Wednesday November 15th, we had the English Day at school. The whole day we mostly spoke English.
We did a lot of fun stuff. In the morning we sang together the English anthem. There were also three book reviews that morning and they were all in English. After recess we had a high tea. A couple of our classmates made snacks and they were delicious (cupcakes, brownies etc.). We also sang some English songs. Overall, the English Day was super fun and cool. Photo’s at the site.
Rozalia en Vera.
 
Cirkelacademie:
Vrijdag 17 november was er weer een Cirkelacademie. Onze eerste gast was rapper Lange Frans. De leerlingen hadden een rap van hem ingestudeerd en die hebben wij samen met hem gedaan. Vragen waren voorbereid en werden gesteld. We zijn veel van hem te weten gekomen: Hij heeft een gezin met 2 kinderen. Hij schrijft zo’n 15 tot 20 nummers per jaar. Hij is zo goed verstaanbaar, omdat hij meestal geen drumbeat onder zijn nummers zet. Hij heeft altijd al interesse gehad voor muziek,. Zijn begeleiding bij zijn nummers kan bestaan uit: gitaar, bas, drums, piano, keyboard, trombone, saxofoon, accordeon en/of 3 achtergrondzangers. De leerlingen hebben genoten en we zijn met z’n allen met hem op de foto gegaan. Klik hier voor de foto’s.
 
Vervolgens kregen wij een uitleg van een tandarts omtrent het goed en zorgvuldig poetsen, er is verteld wat suikers met je gebit kunnen doen. Tenslotte kregen alle leerlingen een tandenborstel en tube tandpasta.
 
In de middag kwam de vader van Rozalia (groep 8) ons iets vertellen over zijn werk. Hij werkt bij Tata Steel. Hij werkt in de verkoop van staal aan klanten. Zijn vooropleiding is Havo, HEAO en vervolgens Universiteit. Leerlingen hebben ontdekt waar allemaal staal voor kan worden gebruikt, fietsen, batterijen, blikjes e.d. Wij hebben een filmpje van Klokhuis over het verwerkingsproces van ijzererts en kolen gezien. Hij vertelde over het immense terrein van Tata Steel en dat daar 12.000 mensen werken!
Vervolgens mochten we alles bekijken wat hij mee genomen had, binnenkant van een band, ijzererts uit zweden (grijs) en ijzererts uit India (bruin), koolstof. Het was reuze interessant. Klik hier voor de foto’s.
 
Als laatste kwam er iemand ons iets vertellen over de diverse beroepsmogelijkheden in de scheepvaart. We hebben ontdekt dat dit heel divers kan zijn en dat je met diverse vooropleidingen mogelijkheden hebt om hier voor te kiezen.
 
Dit was weer een leerzame dag, op naar de volgende Cirkelacademie in april 2018.

Oktober 2017
Kinderpostzegels:
Ook dit jaar weer een groot succes, de leerlingen hebben veel verkocht en wij vertrouwen er op dat er veel kinderen geholpen zullen worden met de opbrengst hiervan.
Dit jaar konden de leerlingen via de website van de Kinderpostzegels tips verzamelen om er achter te komen wie de geheime minister van Kinderpostzegels was. Al snel hadden wij een tip en na drie tips wisten wij dat dit Guus Meeuwis moest zijn. Ons idee was goed.
 
Kinderboekenweek:
Woensdag 4 oktober kwamen de leerlingen allemaal verkleed als “Griezelig Eng” naar school. Dit was de start van de Kinderboekenweek. Wij zijn in een grote optocht langs alle klassen van het hoofdgebouw geweest.
Gedurende deze week hebben wij nog meer tijd besteed aan het lezen van boeken, de eerste boekbespreking werd gehouden en de andere leerlingen zijn ingepland. Mooi om te zien dat de leerlingen heel enthousiast kunnen vertellen over het door hen gelezen boek met als gevolg dat andere leerlingen dit boek ook willen lezen (zie de foto’s).
 
ICT-week:
Gedurende deze week hebben wij het over het gebruik van sociale media gehad. Met de leerlingen besproken wat verstandig is om wel en niet op internet te plaatsen.
Ook gehad over het gebruik van mobieltjes: wanneer maak je een groep aan, wie laat je aansluiten en waarvoor kun je deze gebruiken.
 
Hulpverlenersdag van de gemeente Amstelveen: “Helden van Amstelveen”.
Donderdag 13 oktober zijn wij met de groep aanwezig geweest bij verschillende demonstraties en presentaties van “de helden van Amstelveen” op het Stadshart. Allereerst was er de opening, de wethouder kwam via een kabel vanaf de schouwburg naar beneden.
De leerlingen mochten een kijkje nemen bij Het Korps Mariniers, mochten hier opdrachten doen en ervaren hoe zwaar het is om een parcour af te leggen met bepakking.
Vervolgens gingen wij naar de klimmuur waar iedereen omhoog mocht klimmen. Een geweldige ervaring voor de leerlingen.
Daarna hebben we in een ME bus mogen plaatsnemen en werd ons hier veel over verteld.
Toen was het tijd om binnen in de kleine zaal van de Schouwburg te gaan luisteren naar een hoofdagente van Politie.  Zij vertelde allereerst over haar functie en haar werkzaamheden als hoofdagente. Zij toonde ons alle onderdelen van haar uitrusting en deelde enkele ervaringen met ons. Tenslotte vertelde zij ons via welke weg/opleiding je bij de Politie kunt komen. Vervolgens was er een vragenrondje. Dit was een hele interessante presentatie en de leerlingen hebben vol aandacht geluisterd (zie de foto’s).
Als dank voor het hierbij aanwezig zijn, hebben wij een gedicht verzonden aan de Gemeente.
 
Afscheid van Mees:
Dinsdagmiddag 17 oktober om 17.00 uur hadden wij een “afscheidsdiner” voor Mees georganiseerd (hij is voor lange tijd met zijn ouders naar het buitenland vertrokken). Alle leerlingen hadden lekkere hapjes meegenomen en de juf had gezorgd voor mooi gedekte tafels, drinken en cadeautjes voor Mees. Ook zijn ouders en broer waren hierbij aanwezig. Klik hier voor de foto’s.
 
“Mijn eigen leerdoel”:
Voor de herfstvakantie hebben alle leerlingen, op papier, hun eigen leerdoel bepaald tot aan de kerstvakantie. Wij gaan hier samen heel hard aan werken.

September 2017 
Wij zijn dit jaar met frisse zin van start gegaan. De kinderen hebben veel zin in hun laatste jaar van de basisschool. Het eerste huiswerk is al opgegeven en de eerste presentatie is al gegeven door Ella, ging over orkanen.
 
Op kamp met groep 8:
Wij zijn met groep 8 van 19 september t/m 22 september op kamp geweest naar Ermelo.
Om half 8 op de dinsdagochtend heeft de kampleiding met een aantal kinderen de vrachtwagen volgeladen met fietsen, bagage, spelmateriaal en allerlei lekkers. Binnen een kwartier zat de vrachtwagen al vol en kon deze vertrekken met juf Silvia en Raymond.
Op dinsdagochtend, mistig met een laag zonnetje, vertrokken wij met veel auto's op weg naar kamphuis "De Zandkamp".
 
Eenmaal aangekomen bij het kamphuis werden in de slaapzalen al snel de bedden opgemaakt, veel jongens kregen gelukkig hulp van hun moeders om hun bed op te maken! Heerlijk dit jaar werd mijn bed opgemaakt door een aantal meiden uit de klas.
Vervolgens allemaal aan de koffie, thee en limonade met wat lekkers.
Na het herhalen van de kampregels en afspraken mochten de kinderen de omgeving gaan verkennen, schommelen, voerballen, rennen tussen de bomen door of naar de geitjes.
 
Na de lunch gingen wij op de fiets naar strand Horst. Hier aangekomen hebben wij een spelletjescircuit gedaan: Wie maakte de origineelste foto, verspringen, schieten met een voetbal om punten te scoren, wie kon met de groep het diepste gat graven, volleybal en het maken van een zandkasteel. Vervolgens namen de meeste kinderen nog  een “frisse duik”.
 
'S avonds heerlijke nasi met kroepoek, atjar en satésaus gegeten, daarna corvee. Na het eten binnen spelletjescircuit gedaan en daarna het spel “Levend Stratego”. Het was inmiddels al donker en veel kinderen vroegen al wanneer ze naar bed mochten. Om half 11 klaarmaken voor het slapen en het was al snel stil op de slaapzalen, half 12!
 
De volgende ochtend moesten wij weer vroeg op (was moeilijk voor een enkeling) om vervolgens een lange fietstocht te maken, wel 35 km.  Op ¾ van de fietstocht kwamen de kinderen bij de “Post” waar zij op de foto gingen in originele outfits, bekertje limonade met wat lekkers erbij en snel vertrekken voor het laatste stukje van de fietstocht. Een beetje moe kwamen wij aan bij het zwembad, hier hebben wij heerlijk gezwommen. Om 4 uur een ijsje en terug naar het kamphuis, want de andere leerkrachten kwamen op de barbecue. Na het eten het "dierengeluidenspel" gedaan met de leerkrachten. Na het spel hebben wij de andere leerkrachten uitgezwaaid en zijn wij rond het kampvuur gaan zingen (“Ik ben met Catootje” werd de favoriet). Het werd nu tijd voor een spannend verhaal over “de reuzen Ellert en Brammert”. Toen juf Inge net klaar was met het verhaal, kwam juf Jose overstuur naar ons toe om te vertellen dat er iets aan de hand was in het kamphuis. Het hele huis was overhoop gehaald, plakband tussen de deurposten, overal stoelen en tafels door elkaar en de rest van de leiding was nergens te vinden. We gingen met z’n allen voorzichtig op onderzoek uit en vonden juf Ans op de achterbank van een auto. Daarna even napraten en naar bed…….het was al snel bijzonder stil in de slaapzalen, maar de rust werd al snel verstoord want we kregen bezoek van een vijftal enge personages. Gelukkig hebben wij deze kunnen wegsturen en rond 12 uur sliepen de meeste kinderen.
 
Op donderdag zijn wij naar het Dolfinarium geweest, leuke shows gezien, heerlijk in de speeltuin gespeeld en even inkopen gedaan bij het winkeltje (cadeautje voor mama, papa, broertje of zusje). Het was een heerlijke zonnige dag.
Toen weer terug op de fiets naar het kamphuis, hier was nog tijd om de "Bonte Avond" voor te bereiden. Voor het eten nog met z’n allen Levend Stratego gespeeld. Vervolgens lekker aan tafel om wraps met gehakt of kip te eten. Om 9 uur begon de “Bonte Avond”. Als jurylid hadden wij uitgenodigd 2 beroemdheden (helaas belden zij af!). Gelukkig was Alie de schoonmaakster bereid om samen met haar man Kees plaats te nemen in de jury. Wij hebben genoten van alle optredens; dansje, quiz en toneelstukjes.  kortom een geweldige avond. Er waren mooie prijzen voor de 1e, 2e en 3de plaats. Na de Bonte Avond heeft DJ  Gabriel de geweldige disco verzorgd.
Het bleef nog lang onrustig in de slaapzaal, totdat de leiding naar bed ging………alles stil.
 
Voor wij het in de gaten hadden was het al weer vrijdag en moesten de slaapzalen weer netjes gemaakt worden. Iedereen probeerde zijn eigen spullen bij elkaar te zoeken (bijna gelukt, dit jaar veel losse sokken, theedoeken en handdoeken!) en om 2 uur kwamen de eerste ouders ons al ophalen. Eenmaal in de auto vielen veel kinderen al in slaap. Bij aankomst op school stonden vele ouders ons op te wachten.
Namens alle leiding wil ik alle kinderen bedanken voor een geweldig, leuk, gezellig kamp.
Jullie waren geweldig met elkaar. Wij hebben van jullie genoten. Klik hier voor de foto's.
 
Juf Inge